In gesprek met diëtist Valerie van den Burg en financieel trainer Dennis Coli
 

Valerie van den Burg, diëtiste van Diëtist in Den Haag en Dennis Coli, financieel trainer bij gemeente Den Haag geven al 15 jaar de workshop “Goed voor weinig”. In deze gratis eenmalige workshop van 3 uur leer je wat gezond eten is en hoe je dat met weinig geld kan doen. De combinatie van gezond eten en een klein budget is de kracht van deze workshop. “Mensen denken vaak dat gezond eten duur is, in de training leren de deelnemers dat dat niet zo hoeft te zijn” vertelt Valerie. 


Valerie en Dennis zijn zelf ook actief bezig met een gezonde leefstijl. Valerie vertelt dat ze goed let op gezond eten en dat ze nu veel wandelt. “Wandelen doe ik tegenwoordig veel want dat kan gezellig met vrienden zonder dat die binnen komen”. Verder kraakt ze haar hersenen met puzzels en door te lezen. Dennis vertelt dat hij een echte snoepkont is, hij houdt van zoetigheid, is colaverslaafd en heeft zelf aan den lijve de lockdownkilo’s ondervonden. Op een gegeven moment was Dennis er klaar mee en is gaan minderen met cola. Ook is hij gaan wandelen. Niet alleen is hij al 5kg kwijtgeraakt hierdoor, ook ervaart hij ontspanning door het wandelen “Het geeft de hersenen even rust en ik ben na de wandeling beter geconcentreerd daardoor. Mijn vrouw doet ook mee met gezond eten, dat stimuleert om zelf ook beter te eten.”


Juist die persoonlijke verhalen zijn belangrijk vertellen Valerie en Dennis. Zowel diëtist Valerie als financieel trainer Dennis ontmoeten veel mensen die met een bepaalde vraag naar hen toe komen. “Ik wil afvallen, ik wil aankomen, ik heb een bepaalde ziekte waardoor ik anders moet leren eten” en “Ik wil van mijn schulden af of beter om gaan met mijn geld”. Maar bij doorvragen blijkt meestal dat er meer aan de hand is. Schulden ontstaan niet vanzelf, net als overgewicht. Mensen hebben ieder een verhaal. Stress, bijvoorbeeld door zorgen om kinderen, relatieproblemen, problemen in werk, ziekte, zorgt dat de hersenen anders gaan werken. Het is moeilijker om alles te overzien en we zijn geneigd om ongezondere keuzes te maken, met alle gevolgen van dien. Valerie en Dennis helpen mensen hier verandering in te brengen. “Daarmee merk je wel dat het moeilijk is om een verandering in te zetten, het is echt een lastig traject. Ik heb zelf gemerkt hoe hoog de drempel is om er daadwerkelijk iets aan te doen.” Vertelt Dennis. Maar als je weet wat de onderliggende problemen zijn, dan is het makkelijker tot kleine stapjes richting gedragsverandering. “Als ik zelf niet lekker in mijn vel zit wil ik snacken, snaaien en drankje pakken, dan voel je je even lekker – maar daarna komt probleem terug en net zo erg.” Dennis heeft zelf ook met kleine stapjes gewerkt aan een gezonder gewicht. Inmiddels is zijn cola-consumptie van 1,5liter per dag naar maar één miniblikje van 150ml per dag gegaan. De suiker in de koffie weglaten vind hij nog lastig, dat is de volgende stap.


Het begint allemaal bij inzicht. En dat is wat Valerie en Dennis geven in de workshop Goed voor Weinig. Op een ludieke manier worden de deelnemers bewust gemaakt van de gezonde en ongezonde, dure en goedkope keuzes die zij maken.  Zo vinden er smaaktesten plaats. Daarbij proef je 3 verschillende producten zonder dat je weet welk merk het is. Het zijn niet altijd de  A-merken die het lekkerst of gezondst zijn! Als het nodig is kunnen Valerie en Dennis ook verwijzen naar intensievere begeleiding om gezonder te gaan leven. 

 

Terug naar het voorkomen van dementie. Er wordt een mediterraans dieet geadviseerd; veel groenten, fruit, noten, olijfolie en vette vis. Is dat niet heel erg duur? “Nee, dit kan ook met een kleine portemonnee” weten Valerie en Dennis. Ze geven een klein stukje van de workshop weg, gezond eten hoeft niet duur te zijn als je de tips hiernaast hebt gelezen.

Meer tips? Volg dan de workshop ‘Goed voor weinig’ bij Valerie en Dennis. Aanmelden kan via www.denhaag.nl/financieelgezond (06-15619361) of info@dietistindenhaag.nl (085-4011237)


 

Training Goed voor weinig

Veel groente en fruit hoeft niet duur te zijn

  • Koop seizoensgroenten – aardbeien zijn ’s zomers betaalbaar maar in de winter duur
  • Gebruik diepvriesgroente – daar zit nog even veel in als in verse groenten, het is goedkoper en geeft minder afval
  • Koop geen voorgesneden verse groente maar snij zelf als je verse groenten eet.

Vette vis in een klein budget

Vette vis is wat duurder maar ook dat hoeft geen probleem te zijn binnen een klein budget. 

  • Vette vis uit de diepvries bevat ook alle gezonde stoffen
  • Let op de porties – Je hebt maar 100 gram nodig, dat is niet zo veel, als je je daar aan houdt is dat ook goedkoper.

Olijfolie en noten

Olijfolie kun je vooral goed in koude gerechten gebruiken zoals salades. Ga je op hoge temperatuur bakken gebruik dan zonnebloemolie, dat is goedkoper en bij hoge temperatuur gezonder. 

Noten zijn duurder maar ook daar is de portiegrootte belangrijk. Het advies is 25gram noten per dag te eten, dat zijn 15 cashewnoten
En snacken? Popcorn is een stuk gezonder dan chips, en je kan ook een keer per week iets nemen wat je echt heel lekker vindt. Het mag gewoon, maar niet te veel. 

Tips voor in de supermarkt

  • Kies voor de markt of goedkopere supermarkt in plaats van de dure supermarkt of speciaalzaak.
  • Doe maximaal een keer per week de grote boodschappen. 
  • Zorg dat je van tevoren gegeten hebt, voor je boodschappen gaat doen.
  • Maak een boodschappenlijstje en volg daarin de volgorde van de supermarkt – zo voorkom je dat je 3 keer op en neer langs het verleidelijke chips-vak moet.
  • Neem geen kinderen mee – die kunnen je heel goed in verleiding brengen om toch meer ongezonde dingen te kopen dan je van plan was. 
  • Koop niet alleen maar A-merken - proef eens een product van een ander merk, is het echt minder lekker?
  • Denk na over hoe veel eten je gaat maken en bewaar te veel gekookt eten. Denk ook na over hoe je de koelkast en vriezer inricht zodat je eten goed kunt bewaren.