“Weten welke mogelijkheden er zijn, dat geeft rust”

Ingrid Vaartmans - Regiomanager Zorg bij Coöperatie VGZ (cVGZ) 

Toekomst bestendige zorg

cVGZ werkt samen met haar partners aan een gezonder Nederland en aan toekomstbestendige zorg, voor iedereen. Ik houd me bezig met de samenwerkingsagenda van de gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraar en zorgkantoor. Dit doe ik ook voor de zorgkantoorregio Waardenland.

Vanuit de samenwerkingsagenda vinden we het belangrijk dat de inwoners van Waardenland in staat worden gesteld om aan het roer van hun eigen leven te staan. Dit doen we vanuit de zienswijze “positieve gezondheid”. We kijken niet naar wat iemand niet meer kan, maar juist naar wat iemand nog wel kan. We leveren gezamenlijk een inspanning om de zorg toegankelijk, betaalbaar en duurzaam inzetbaar te houden. Dit doen we op de thema’s ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en preventie. Dat vertaalt zich in concrete domeinoverstijgende initiatieven. Een mooi voorbeeld van zo’n initiatief is het Kennisloket. 

Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg – advies over toekomstige ouderenzorg 

Aan het roer van je leven staan, betekent ook regie hebben over je zorg in de toekomst. Ik adviseer ouderen altijd om daar op tijd over na te denken. Dat geeft rust. Wat zijn jouw zorgwensen, wat is er mogelijk en hoe regel je de zorg dan? Voor veel ouderen is het een doolhof. Want waar moet je nu zijn voor zorg en ondersteuning? Het Kennisloket bijvoorbeeld informeert en adviseert over de mogelijkheden. Daarbij staan ze nauw in contact met gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor. Het advies is er kosteloos voor alle oudere inwoners in Waardenland, ook als ze niet bij VGZ verzekerd zijn. Bel ze gerust op. Meer informatie staat op Het Kennisnet Blijvende Zorg.

Voorkomen is beter dan genezen

De komende decennia worden we geconfronteerd met een sterke toename van het aantal ouderen en ook het aantal mensen met dementie zal de komende jaren sterk toenemen. Dit zal de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Niet alleen op het gebied van huisvesting, maar ook de beschikbaarheid van voldoende zorgpersoneel is hierbij belangrijk . Ontwikkelt de zorg zich op een zelfde manier door, dan zal straks niet één op de zes mensen nodig zijn in de zorg, maar één op de drie. Dat is niet mogelijk en dus moeten we het anders doen. Dat begint bij preventie! Ik vind het dus belangrijk dat er aandacht is voor het voorkómen van dementie. De campagne “We zijn zelf het medicijn” draagt daar voor een belangrijk deel aan bij. Dementie is helaas nog niet te genezen, maar je kunt de kans om het te krijgen wel verkleinen. Door gezond te leven, te bewegen en actief te zijn, verklein je de kans op dementie. En zeg nou zelf; voorkomen is nog altijd beter dan genezen!