Je hersenen willen prikkels

Hersenen blijven fit als ze regelmatig getraind worden. Ze moeten aan het werk blijven om gezond te blijven. Door nieuwe dingen te doen en te zien, iets te leren, een hobby te hebben maar ook door vrienden te zien. Een sudoku of een kruiswoordraadsel houdt de hersenen ook fit. Afwisseling is belangrijk. Doe wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt!

De Hersenstichting heeft een gratis online training HersenCoach om je hersenen fit te houden.

Leer van studenten via Oud Geleerd Jong Gedaan, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten.

Leer van wetenschappers via de Universiteit van Nederland, met elke week podcasts, video’s en social posts over diverse wetenschappelijke onderwerpen.

hersenen paars_Tekengebied 1.png
gitaar spelen.png

Luister of maak muziek

Muziek prikkelt de hersenen. Ooit overwogen om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen? Wist je dat er heel veel (ook gratis!) online muziek-cursussen zijn? Van zang tot gitaar tot blokfluit. Ook op Youtube zijn talloze instructiefilms te vinden, ook van jouw favoriete muziek. Dus pak de gitaar en tokkelen maar!
Luister je liever naar muziek dan het zelf te spelen? Gelukkig worden er steeds meer muziekvoorstellingen ook thuis in de huiskamer via radio of scherm gespeeld. Laat je verrassen door de muziek. De juiste muziek raakt altijd!

Bezoek het museum

Musea bezoeken is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Veel musea hebben nu “virtuele tours”. Vanaf de bank kun je rondlopen door een museum via je beeldscherm. De schilderijen, oude voorwerpen en andere schatten zijn aan te klikken om beter te bekijken of meer over te leren. Kijk eens bij de vele musea in de regio en in ons land. 

Leer in het Brein Museum in een vogelvlucht alles over ons wonderlijke orgaan dat bestaat uit 86 miljard zenuwcellen. Het brein!

museumbezoek.png
vriendschap.png

Koester vriendschappen

Vriendschappen zijn heel belangrijk voor gezonde hersenen. Denk bijvoorbeeld aan een telefoontje, samen een kopje koffiedrinken of een wandeling maken. Zo help je niet alleen je eigen hersenen gezond te houden, maar ook de hersenen van je vriend of vriendin. 
Vrienden maken is niet voor iedereen makkelijk, misschien ben je verlegen, ken je je wijk nog niet zo goed of kom je niet zo veel leuke mensen tegen. Gelukkig zijn er heel veel apps en websites waar je mensen kan ontmoeten; om elkaar met een klusje te helpen, samen een hobby te doen, samen te sporten of mensen met dezelfde interesses te vinden. Op de website eenzaam.nl staat een uitgebreid overzicht. 

Ga tuinieren

Tuinieren geeft ontspanning, het geeft voldoening om je planten te zien groeien, je leert er veel van en planten geven een gezonde leefomgeving, daarmee houdt het je hersenen gezond. Het mooie van tuinieren is dat je niet alleen je hersenen prikkelt, maar ook beweegt, dus; 2 vliegen in 1 klap!

Een grappig initiatief dit jaar in Nederland is het NK tegelwippen, je haalt een stoeptegel eruit en plaatst daar planten. Op die manier help je het klimaat ook te verbeteren. Op de website van deze ludieke actie kun je zelfs meedoen aan het Nederlands Kampioenschap! 

hola-01.png

Leer een nieuwe taal

Talenknobbel of niet, een nieuwe taal leren stimuleert de hersenen en verkleint daarmee het risico op dementie. 

En hoe leuk zou het zijn als je je favoriete Spaanse serie zonder ondertiteling kan kijken? Of als je je eerstvolgende buitenlandse vakantie in vloeiend Frans kan vragen waar de toiletten zijn? Of eindelijk de Duits-talige apres-ski klassiekers woord voor woord kan meezingen wanneer we weer op wintersport kunnen?

Diverse instituten bieden online en offline taalcursussen, zelfstudie en begeleid.

Zorg voor een goed gehoor

Wist je dat wanneer je oren niet goed werken dit kan zorgen dat je hersenen minder goed gaan werken? Dit komt doordat je hersenen “prikkels” nodig hebben. Werken de oren niet goed, dan komen er minder geluidsprikkels binnen en is er meer kans op dementie. Test gratis thuis je gehoor via hoortest.nl. Een telefonische gehoortest kan ook; bel 0900-4560123 . Je hoort dan een paar keer 3 cijfers achter elkaar met ruis op de achtergrond, je toetst de cijfers in en krijgt aan het eind een uitslag.
 

Training alzh NL houd uw brein gezond.PNG

Training Houd uw brein gezond

Alzheimer Nederland biedt een gratis training om de hersenen gezond te houden.  Het is een online training waarin je je kennis over een gezond brein test, nieuwe weetjes ontdekt en inspirerende tips ontvangt. 

Aanmelden voor training

Ontspan je hersenen gezond?!

Hersenen hebben ontspanning nodig. Weinig slaap en/of langdurige overbelasting of stress kunnen ervoor zorgen dat de hersenen minder goed functioneren. Dat merk je als je een nachtje weinig slaapt en vervolgens een moeilijke taak op je werk hebt. Of als je door een stressvolle periode gaat en je merkt dat je soms vergeet wat je gister hebt gedaan. Dit zijn effecten op de korte termijn. Op de lange termijn kunnen langdurige stress en langdurig slaapgebrek het risico op dementie verhogen. Rol de yogamat maar uit, en neem de tijd om lekker te ontspannen.