Een gezonde leefstijl helpt om de kans op het krijgen van dementie met wel 40% te verkleinen. Inwoners tussen 40 en 75 jaar hier bewust van maken, is het doel van de campagne We zijn zelf het medicijn Zuid-Holland Zuid.

Op deze website vindt u tal van inzichten en manieren om te bewegen, nieuwsgierig te zijn en gezond te eten. Met onze drie leefstijladviezen kan iedereen - stapje voor stapje - zijn leefstijl  verbeteren.

Aan deze website worden regelmatig nieuwe activiteiten, inzichten en vrienden van de campagne toegevoegd. Doe hier uw – professionele of persoonlijke – voordeel mee en neem  af en toe een kijkje.

Drie leefstijladviezen 

Hoe verloopt de campagne in Zuid-Holland Zuid?

Sinds afgelopen zomer is het projectteam in heel de regio aanwezig bij activiteiten,  op evenementen en bijeenkomsten. Hier geven we uitleg over de drie pijlers van de campagne, waarmee we een gezonde leefstijl willen bevorderen: gezond eten, lekker bewegen en geestelijk actief blijven.  We gingen hierover met de inwoners in gesprek en gaven hen daarna een uniek paar vrolijke sokken mee, die speciaal voor de campagne in Zuid-Hollande Zuid zijn ontworpen!

2022-08-06 5.jpegEind juni was de vuurdoop tijdens de Gorinchem Gezond Week. Daarna volgde de Jaarmarkt in Noordeloos. Daar deelden we een stand met  Alzheimer Nederland.

Het eerste grote evenement was op 27 augustus: de Zomerparkdag in Hendrik9b531ddb-0b7f-4587-b915-a4356fa4f901.JPG-Ido-Ambacht met maar liefst 30.000 bezoekers. Ons voorlichtingsteam was inmiddels goed herkenbaar aan de speciale campagne-shirts met verschillende teksten. Ondanks het drukke evenement kon er met veel mensen gesproken worden over de feiten en fabels over een gezonde leefstijl en de kans op dementie.

Op de eerste maandag van september was er een bureau-actie voor de eigen collega's van de Dienst Gezondheid & Jeugd, waaronder GGD ZHZ en de covid-uitvoeringsorganisatie: voor iedereen een kaartje om mee te doen met de actie; en zo kans te maken op een paar campagnesokken. 

De hele maand september waren er kleinere evenementen in bibliotheken en buurthuizen, bijeenkomsten met gemeenten en presentaties voor vrijwilligers, zoals in Het Odensehuis in Hoeksche Waard. Op 10 september stond het team in Papendrecht bij de aftrap van de Cultuur- en Sportweken en een week later in Hoeksche Waard bij de kickoff van de Gezonde Sport omgeving en was de campagne aanwezig bij een wandeltocht in Dordrecht.

Het hoogtepunt van de activiteiten was op 21 september: Wereld Alzheimer Dag.IMG-20220930-WA0007.jpg In de hele regio waren er tal van activiteiten: in Hoeksche Waard, Papendrecht, Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, voor deelnemers activiteit ASZ Dordrecht... en bijna overal was ons team erbij om voorlichting te geven en in gesprek te gaan. Met inwoners én wethouders, zoals Cees Paas (met mooie sokken) en Joanne Blaak-van de Lagemaat.

Ook daarna zijn we actief gebleven, zoals op 24 september bij de Volksuniversiteit in Papendrecht, op de Dag van de Ouderen in Hardinxveld-Giessendam op 6 oktober en tijdens het Albert Event op 11 oktober.

De campagne is afgelopen. Voor vragen over het werk van de GGD kunt u contact opnemen met gb@ggdzhz.nl

PHOTO-2022-09-01-12-31-14 4.jpg
Vrolijke sokken ondersteunen de campagne.
IMG-20220930-WA0008.jpg
Papendrecht 10 september: ons promotieteam bij de aftrap van de Cultuur- en Sportweken

Wil je meer leren over hoe gezond jouw hersenen zijn en wat je zelf kunt doen om ze gezond te houden? Doe de test op MijnBreincoach