Je hersenen willen prikkels

Hoe hoog is jouw CQ (curiosity quotiënt) oftewel jouw nieuwsgierige intelligentie?

Hersenen blijven fit als ze regelmatig getraind worden. Ze moeten aan het werk blijven om gezond te blijven. Nieuwsgierigheid is een superpower. Nieuwsgierige mensen zijn gelukkiger en succesvoller. En recente studies tonen aan dat nieuwsgierigheid zelfs kan helpen in de preventie van dementie.

Door nieuwe dingen te doen en te zien, iets te leren, een hobby te hebben maar ook door vrienden te zien. En vergeet niet om je heen te kijken,  vragen te stellen of gewoon even voor je uit te turen.

Jouw nieuwsgierigheid een boost geven? Kijk op de site van The Curious School.

Houd je van spelletjes spelen? Dit kan ook samen met anderen op afstand. Een leuk voorbeeld is de app Samen Spelen. Gratis toegang tot tientallen tekstspelletjes. 

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

gitaar spelen.png

Luister of maak muziek

Muziek prikkelt de hersenen. Ooit overwogen om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen? Wist je dat er heel veel (ook gratis!) online muziek-cursussen zijn? Van zang tot gitaar tot blokfluit. Ook op Youtube zijn talloze instructiefilms te vinden, ook van jouw favoriete muziek. Dus pak de gitaar en tokkelen maar!
Luister je liever naar muziek dan het zelf te spelen? Gelukkig worden er steeds meer muziekvoorstellingen ook thuis in de huiskamer via radio of scherm gespeeld. Laat je verrassen door de muziek. De juiste muziek raakt altijd!

Bezoek een museum

Musea bezoeken is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Veel musea hebben nu 'virtuele tours'. Vanaf de bank kun je rondkijken in een museum via je beeldscherm. De schilderijen, oude voorwerpen en andere schatten zijn aan te klikken om beter te bekijken of meer over te leren. 

Natuurlijk is het ook hartstikke leuk om een museum in de buurt te bezoeken.
In onze regio zijn er genoeg: in Dordrecht alleen al  meer dan 10.

 

 

Klik op de afbeelding.

vriendschap.png

Koester vriendschappen

Vriendschappen zijn heel belangrijk voor gezonde hersenen. Vriendschappen zijn nu misschien lastiger te onderhouden, maar een telefoontje, een wandeling samen of een kopje koffie buiten in de zon is nog altijd mogelijk. En een kaartje of zelfs een brief is zo verstuurd. Zo help je niet alleen je eigen hersenen gezond te houden, maar ook de hersenen van je vriend of vriendin. 
Vrienden maken is niet voor iedereen makkelijk, misschien ben je verlegen, ken je je wijk nog niet zo goed of kom je niet zo veel leuke mensen tegen. Gelukkig zijn er heel veel apps en websites waar je mensen kan ontmoeten; om elkaar met een klusje te helpen, samen een hobby te doen, samen te sporten of mensen met dezelfde interesses te vinden. Op de website eenzaam.nl staat een uitgebreid overzicht. 

Ga tuinieren

Tuinieren geeft ontspanning, het geeft voldoening om je planten te zien groeien, je leert er veel van en planten geven een gezonde leefomgeving, daarmee houdt het je hersenen gezond. Het mooie van tuinieren is dat je niet alleen je hersenen prikkelt, maar ook beweegt, dus; 2 vliegen in 1 klap!

Een grappig initiatief dit jaar in Nederland is het NK tegelwippen, je haalt een stoeptegel eruit en plaatst daar planten. Op die manier help je het klimaat ook te verbeteren. Op de website van deze ludieke actie kun je zelfs meedoen aan het Nederlands Kampioenschap! 

hola-01.png

Leer een nieuwe taal

Talenknobbel of niet, een nieuwe taal leren stimuleert de hersenen en verkleint daarmee het risico op dementie. 

En hoe leuk zou het zijn als je je favoriete Spaanse serie zonder ondertiteling kan kijken? Of als je je eerstvolgende buitenlandse vakantie in vloeiend Frans kan vragen waar de toiletten zijn? Of eindelijk de Duits-talige apres-ski klassiekers woord voor woord kan meezingen wanneer we weer op wintersport kunnen?

Diverse instituten bieden online en offline taalcursussen, zelfstudie en begeleid.

Zorg voor een goed gehoor

Wist je dat wanneer je oren niet goed werken dit kan zorgen dat je hersenen minder goed gaan werken? Dit komt doordat je hersenen 'prikkels' nodig hebben. Werken de oren niet goed, dan komen er minder geluidsprikkels binnen en is er meer kans op dementie.

Slechthorendheid door ouderdom sluipt er bovendien langzaam in en maakt dat slechthorende ouderen eerder de stilte opzoeken, een verjaardagsfeestje overslaan, groepen mensen vermijden of kiezen voor activiteiten in hun eentje. Op de website van de GGD Zuid-Holland Zuid onder het kopje 'Hoorwinst' staan tips voor slechthorende ouderen zelf, hun naaasten en professionals.

Test gratis thuis je gehoor via hoortest.nl
 

Klik op de foto voor meer informatie.

Training alzh NL houd uw brein gezond.PNG

Training Houd uw brein gezond

Alzheimer Nederland biedt een gratis training om de hersenen gezond te houden.  Het is een online training waarin je je kennis over een gezond brein test, nieuwe weetjes ontdekt en inspirerende tips ontvangt. 

Aanmelden voor training

Ontspan je hersenen gezond?!

Hersenen hebben ontspanning nodig. Weinig slaap en/of langdurige overbelasting of stress kunnen ervoor zorgen dat de hersenen minder goed functioneren. Dat merk je als je een nachtje weinig slaapt en vervolgens een moeilijke taak op je werk hebt. Of als je door een stressvolle periode gaat en je merkt dat je soms vergeet wat je gister hebt gedaan. Dit zijn effecten op de korte termijn. Op de lange termijn kunnen langdurige stress en langdurig slaapgebrek het risico op dementie verhogen. Rol de yogamat maar uit, en neem de tijd om lekker te ontspannen. 

Virus.PNG

Blijf gezond

Blijf gezond, houd je ook bij activiteiten om dementie te voorkomen aan de corona richtlijnen