Dementie is een ongeneeslijke ziekte die de hersenen aantast en een van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder Nederlanders. Op dit moment wonen zo’n 8.000 mensen met dementie in de regio Zuid-Holland Zuid en de verwachting is dat dit aantal de komende 30 jaar verdubbelt. Doordat mensen steeds ouder worden, is de verwachting dat dementie in het jaar 2040 de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland zal zijn. 

Maar wat is dementie? Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes in de hersenen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Ook vasculaire dementie, veroorzaakt door vaatschade in de hersenen, komt vaak voor. 

De ziekte werkt ontwrichtend, zowel voor de persoon die het treft als voor zijn naasten én de samenleving in z'n geheel. De symptomen verschillen. Bij Alzheimer gaat het vooral om geheugen- en concentratieproblemen. Bij vasculaire dementie zijn de symptomen afhankelijk van de plaats in de hersenen die is aangedaan. Bekijk de video hiernaast voor meer uitleg over dementie. 

Dementie is niet te genezen maar de kans op dementie kan je wel verkleinen 

Weet je dat je de kans op dementie kan verkleinen? Uit onderzoek blijkt dat de kans op dementie door een gezonde leefstijl in een derde van de gevallen verkleind kan worden. Het is van groot belang dat zoveel mogelijk mensen dit weten. Want dementie is helaas niet te genezen. Er is ook nog geen medicijn om dementie tegen te gaan. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven, verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Daarnaast helpt gezonder leven je ook om andere ernstige aandoeningen te voorkomen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. 

50% van de mensen weet niet dat je zelf iets kunt doen om de kans op dementie te verkleinen.

Gezonder leven doe je door…

Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en nieuwsgierig te blijven kunnen we gezond leven. Houd je deze gezonde leefstijl aan dan verklein je de kans op het krijgen van dementie. Op deze website staan allemaal tips over hoe jij gezonder kan eten, regelmatig kan bewegen of wordt je hopelijk geprikkeld om nieuwsgierig te zijn. Kijk bij ‘doe mee’  voor meer informatie over gezond leven en bij ‘activiteiten in de regio’ om te zien wat er te doen valt bij jou in de buurt.