We zijn zelf het medicijn is een campagne voor iedereen

Wie de kans op dementie wil verkleinen, kan het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het volgen van de drie leefstijladviezen. Dit geldt niet alleen voor vijftigers, zestigers en zeventigers, maar ook als je nog geen veertig bent. Jong(er) geleerd, is immers oud gedaan.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Er bestaan genoeg alternatieven voor een duur sportabonnement.  En tijd vrijmaken is vaak lastig, maar niet onmogelijk. Zelfs niet als je een drukke baan, druk gezin of de zorg voor een familielid hebt.

Daarnaast helpt gezonder leven om de kans op andere ernstige aandoeningen te verkleinen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Lees de verhalen op deze bladzijde of klik op een van de drie leefstijladviezen hieronder.

Drie leefstijladviezen 

"We zijn zelf het medicijn geldt niet voor iedereen"

Een oproep aan de overheid om in actie te komen

Erik Scherder
Hoogleraar neuropsychologie

Een telefonisch interview met Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
op 28 januari 2022

De telefoon is nog niet overgegaan of Erik Scherder -welbekend van tv- begint al te vertellen: Er zijn twee pandemieën in de wereld, die van corona en een die al veel langer bestaat namelijk die van de fysieke inactiviteit. We zitten te veel stil, we bewegen te weinig. En beweging heeft alles met een goede gezondheid te maken. Ieder half uur even 3 minuten flink bewegen, dat is goed voor het immuunsysteem.
Doordat we te weinig bewegen, neemt onze weerstand af. Met als gevolgd dat het risico op ernstig ziek worden door Corona toeneemt. Daarbij komt nog, dat we door corona met z'n allen nog minder zijn gaan bewegen. 

'Ja, natuurlijk is voldoende bewegen en gezond eten goed voor je', aldus de heer Scherder. Toch is hij enigszins sceptisch over de campagne "We zijn zelf het medicijn". Mensen stimuleren om meer te gaan bewegen en gezonder te eten, is nooit verkeerd. Alleen is het illusie te denken dat je met een campagne als dit iedereen bereikt. Mensen in een achterstandsituatie, die geen beschikking hebben over voldoende financiële middelen, zal je als overheid actief moeten betrekken.  Zelfs moeten faciliteren om gezonder te leven. Want mensen die weinig geld hebben, kunnen  geen gezonde keuzes maken. Die zijn bezig met 'overleven', niet met 'gezonder leven'. De overheid moet veel meer de rol van actieve gezondheidsbeschermer nemen en niet verwachten dat preventie alleen voldoende helpt. Wees als overheid moedig, toon lef,  en zorg dat die 0% BTW regeling voor gezonde voeding zo snel mogelijk een feit wordt. En zorg dat je als gemeente dicht bij de mensen komt; maak gebruik van influencers uit de eigen omgeving en faciliteer -en financier- lokale gezondheidsinitiatieven. Niet iedereen heeft het van huis uit gemakkelijk. Laat mensen die het financieel minder goed hebben, prioriteit nummer 1 zijn! En niet voor even, maar voor de lange termijn. 

Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie,  onder meer bekend van zijn colleges bij DWDD University en de populaire app Ommetje, Hij zet zich al jaren in voor een gezondere leefstijl. 
 

Joanne Blaak.JPG

Het veranderen van leefstijl is voor de meeste mensen een uitdaging

Een oproep tot samenwerken door Joanne Blaak
Wethouder volksgezondheid Hoeksche Waard

Deze campagne benadrukt het belang van preventie en een gezonde leefstijl om de kans op dementie te verkleinen. En dat juich ik natuurlijk toe. Het past bij alles waar we al mee bezig zijn in de Hoeksche Waard en waar ik mij ook als wethouder voor inspan.

Veel mensen weten inmiddels wel dat bewegen en gezond eten belangrijk zijn. Het veranderen van leefstijl, is echter voor de meeste mensen een uitdaging. En dat begrijp ik, want door zorgen, stress, drukte, ziekte, geldgebrek of aangeleerde gewoontes is het helemaal niet makkelijk om je gedrag te veranderen. Ouder worden gaat vanzelf maar gezond oud worden is niet vanzelfsprekend. Om de kans op gezond oud worden te vergroten, is meestal een extra inspanning nodig. Met deze campagne willen we inwoners bewust en enthousiast maken om een stap te doen richting gezonder leven en gezonder ouder worden. En daarnaast willen we iedereen, inclusief onszelf, uitdagen om samen te werken aan een omgeving, waarin gezond leven geen keuze meer is maar heel gewoon. Waar het prettig is om buiten te wandelen, te fietsen of met je (klein)kinderen naar een speeltuin te gaan. Waar gezond eten niet duurder is dan ongezond eten. En waar het voor iedereen mogelijk is om een sport of hobby te kiezen. Ongeacht waar je woont of wat je te besteden hebt.

Ik wil ook benadrukken dat we elkaar kunnen helpen om gezonder te leven. Met elkaar werken aan een doel is makkelijker dan alleen. Vraag bijvoorbeeld eens iemand uit je buurt om een eindje mee te wandelen. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog eens gezellig. Of ga eens kijken bij één van de vele ontmoetingsplekken of huiskamers van de wijk, zoals ook hier in de Hoeksche Waard, waar je met een groepje andere inwoners mee kan doen aan diverse activiteiten. In elk dorp is wel een plek waar je anderen kan ontmoeten.

Doen jullie mee?

 

Mantelzorg en een gezonde leefstijl. Waarom dit een must is. 

Geschreven door Suzanne Lankhorst, mantelzorgconsulent

Zorg je voor je moeder met dementie, voor je partner met een psychische kwetsbaarheid of voor je kind met een beperking? Gewoon, naast je andere bezigheden als gezin, werk, sporten, het onderhouden van sociale contacten etc.? Dan is het belangrijk goed voor jezelf te (blijven) zorgen om deze zorg in combinatie met je andere bezigheden op een fijne manier vol te kunnen te houden. 
Heel logisch eigenlijk. Toch lijkt deze ‘zelfzorg’ niet altijd even vanzelfsprekend en gemakkelijk. Het hebben van stress, moe zijn, weinig energie hebben of het ontbreken van tijd om te sporten, staan een gezonde levensstijl bij mantelzorgers soms in de weg. En wist je dat maar liefst 60% van de ouders met intensieve zorg voor een kind overwerkt raakt of in een burn-out terecht komt? 

Mantelzorgers zijn ontzettend goed in hulp geven – het geeft immers ook voldoening - maar vergeten zichzelf daarbij nog al eens. Schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel maken het lastig om hulp in te roepen, zeker als degene voor wie je zorgt geen hulp van een ander wil. De omgeving is niet altijd even begripvol of het ontbreekt hen aan kennis en kunde, wat hulp vragen bemoeilijkt. Maar ook het gebrek aan informatie over beschikbare (goede en betrouwbare) ondersteuning en hoe dit in te regelen maken dat een groot deel van deze zorgers niet goed voor zichzelf zorgen. 

Overbelasting ligt dus op de loer. Hoe vind je nou een goede balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf? Lees hier hoe andere mantelzorgers dit doen en krijg tips en mogelijkheden in onze regio.

1.    Doe de test
Hoe zit het met jouw belasting? Klik hier voor de 3-minutencheck voor mantelzorgers 

2.    Deel je zorg
Lucht je hart bij je partner, een vriend of vriendin of een goede buur. Klaag er gewoon even lekker ongegeneerd op los en gebruik daarbij dan de volgende spelregels: 
Vraag diegene of je 10 minuten even lekker mag zeuren en zet een stopwatch. De ander mag in deze 10 minuten niets zeggen, geen vragen stellen of met oplossingen komen. Probeer het gewoon eens! (1 van de mooie oefeningen uit “Klein geluk voor de mantelzorger” van Maria Grijpma en Onge Jager)
Ben je helemaal geen prater? Schrijf het dan van je af. Of vraag mensen uit je omgeving eens om te helpen en informeer je leidinggevende over de situatie thuis. 

3.    Neem meer tijd voor jezelf 
Vraag jezelf eens af:

  • Wat zou je graag willen?
  • Wat maakt dat je het niet gaat doen? 
  • Wat heb je nodig om het toch te doen? 

Wij geven je op deze site in ieder geval de nodig inspiratie. Kan je toch wat hulp gebruiken om je leefstijl wat te upgraden? Neem dan eens contact op met een Mantelzorgpunt in jouw gemeente. 

 

Suzanne Lankhorst foto.jpg

3 minuten check mantelzorger

Mantelzorger? Klik hier voor de
3-minutencheck.