Wist je dat je de kans kan verkleinen?

Veel mensen weten dit niet. En dat willen we veranderen. Want hoe meer mensen goed voor hun hersenen zorgen, hoe meer mensen gezond en gelukkig oud kunnen worden! De kans op dementie is met 30% te verkleinen. Dit betekent dat van de 100 gevallen van dementie, er 30 voorkomen hadden kunnen worden. Dat is bijna 1 op de 3 mensen die dementie krijgen. 

Hersenen 30 procent.png
Hersenen los.png

Wat is dementie?

Dementie is een ziekte in de hersenen die we niet kunnen genezen. We kunnen dementie niet genezen maar gelukkig wel voorkomen, we zijn namelijk zelf het medicijn!

Hoe de kans verkleinen?

Het medicijn om dementie te voorkomen is een gezonde leefstijl. Wat dat precies is?

  • eet gezond: veel groenten, fruit en olijfolie.
  • beweeg regelmatig: ga wandelen, fietsen, blijf bezig.
  • blijf nieuwsgierig: heb een doel zoals een hobby, iets leren, een eigen tuintje.

Zo voorkom je niet alleen dementie maar ook hart- en vaatziekten,  suikerziekte (diabetes 2), depressie, overgewicht en eenzaamheid.
 

gezonde-hersenen_logo.svg
hola-01.png

Blijf nieuwsgierig

Nieuwsgierig blijven is je brein prikkelen. Dingen doen die je aan het denken zetten, dingen bekijken die je mooi vindt, dingen doen die je energie geven. Voor de een is dat muziek luisteren of muziek maken, voor de ander is het een tentoonstelling bekijken en voor weer een ander is het een nieuwe taal leren. Zorg dat je iets nieuws leert. Ook sociale contacten zijn belangrijk om dementie te voorkomen. 

Meer tips vind je hier
 
 

Beweeg regelmatig

Bewegen houdt de hersenen gezond. Houd je niet van hardlopen of is een sportschool niets voor jou? Wandel dan een rondje in de lunchpauze, of laat de hond van de buren uit, of fiets eens naar de markt in plaats van met de auto of tram te gaan. Bewegen kan ook tijdens een goede voorjaarsschoonmaak of als je speelt met je (klein)kinderen. Doe het elke dag!

Meer beweegtips

lopen.png
olijfolie.png

Eet gezond

Gezond eten hoeft geen kale broccoli te zijn, gezond eten kan heerlijk zijn!  En vaak merk je al snel dat je je fitter voelt als je gezond eet. Gezond eten bestaat uit veel groente en fruit. Vette vis is heel goed voor de hersenen. Koken, bakken en marineren met olijfolie helpt ook om dementie te voorkomen. 

Voor recepten en inspiratie

Download de MijnBreincoach App

Wil je dagelijks tips ontvangen over hoe je je hersenen gezond kan houden? Download dan de gratis MijnBreincoach app.


De MijnBreincoach app is speciaal voor de preventiecampagne tegen dementie ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg. Op basis van een persoonlijk profiel krijg je advies op maat. Zo krijg je dagelijks een reminder en een tip om je hersenen gezond te houden.
 

iphone-mockup.jpg
Virus svg.svg

Blijf gezond

Blijf gezond, houd je ook bij activiteiten om dementie te voorkomen aan de corona-richtlijnen.