Je hersenen willen prikkels

Hersenen blijven fit als ze regelmatig getraind worden. Ze moeten aan het werk blijven om gezond te blijven. Door nieuwe dingen te doen en te zien, iets te leren, een hobby te hebben maar ook door vrienden te zien. Een sudoku of een kruiswoordraadsel houdt de hersenen ook fit. Afwisseling is wel belangrijk, ‘s ochtends de puzzel in de krant, ‘s middags een telefoontje met een vriend en ‘s avonds een fotografiecursus helpt om de hersenen fit te houden. Doe wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt. 

hersenen paars_Tekengebied 1.png
gitaar spelen.png

Luister of maak muziek

Muziek prikkelt de hersenen. Ooit overwogen om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen? Wist je dat er heel veel (ook gratis!) online muziek-cursussen zijn? Van zang tot gitaar tot blokfluit. Ook op Youtube zijn talloze instructiefilms te vinden, ook van jou favoriete muziek. Dus pak de gitaar en tokkelen maar!

Luister je liever naar muziek dan het zelf te spelen? Gelukkig worden er steeds meer muziekvoorstellingen ook thuis in de huiskamer via radio of scherm gespeeld. Zet de koptelefoon op of waarschuw  de buren, draai de volumeknop omhoog en laat je verrassen door de muziek.

 

Bezoek het museum

Musea bezoeken is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Veel musea hebben nu 'virtuele tours'. Vanaf de bank kun je rondlopen door een museum via je beeldscherm. De schilderijen, oude voorwerpen en andere schatten zijn aan te klikken om beter te bekijken of meer over te leren. 

museumbezoek.png
vriendschap.png

Koester vriendschappen

Vriendschappen zijn heel belangrijk voor gezonde hersenen. Vriendschappen zijn nu misschien lastiger te onderhouden, maar een telefoontje, een wandeling samen of een kopje koffie buiten in de zon is nog altijd mogelijk. En een kaartje of zelfs een brief is zo verstuurd. Zo help je niet alleen je eigen hersenen gezond te houden, maar ook de hersenen van je vriend of vriendin. 

Vrienden maken is niet voor iedereen makkelijk, misschien ben je verlegen, ken je je wijk nog niet zo goed of kom je niet zo veel leuke mensen tegen. Gelukkig zijn er heel veel apps en websites waar je mensen kan ontmoeten; om elkaar met een klusje te helpen, samen een hobby te doen, samen te sporten of mensen met dezelfde interesses te vinden. Op de website eenzaam.nl staat een uitgebreid overzicht. 

 

Ga tuinieren

Tuinieren geeft ontspanning, het geeft voldoening om je planten te zien groeien, je leert er veel van en planten geven een gezonde leefomgeving, daarmee houdt het je hersenen gezond. Het mooie van tuinieren is dat naast dat je je hersenen prikkelt, je ook gelijk beweegt. Dus: 2 vliegen in 1 klap!

hola-01.png

Leer een nieuwe taal

Talenknobbel of niet, een nieuwe taal leren stimuleert de hersenen en verkleint daarmee het risico op dementie. 

En hoe leuk zou het zijn als je je favoriete Spaanse serie zonder ondertiteling kan kijken? Of als je je eerstvolgende buitenlandse vakantie in vloeiend Frans kan vragen waar de toiletten zijn? Of eindelijk de Duitstalige apres-ski klassiekers woord voor woord kan meezingen wanneer we weer op wintersport kunnen?

Diverse instituten bieden online en offline taalcursussen, zelfstudie en begeleid.

 

Zorg voor een goed gehoor

Wist je dat wanneer je oren niet goed werken dit kan zorgen dat je hersenen minder goed gaan werken? Dit komt doordat je hersenen 'prikkels' nodig hebben. Werken de oren niet goed, dan komen er minder geluidsprikkels binnen en is er meer kans op dementie. Test gratis thuis je gehoor via hoortest.nl.

Een telefonische gehoortest kan ook! Bel (0900) 456 01 23 . Je hoort dan een paar keer 3 cijfers achter elkaar met ruis op de achtergrond, je toetst de cijfers in en krijgt aan het eind een uitslag.


 

Training alzh NL houd uw brein gezond.PNG

Training Houd uw brein gezond

Alzheimer Nederland biedt een gratis training om de hersenen gezond te houden.  Het is een online training waarin je je kennis over een gezond brein test, nieuwe weetjes ontdekt en inspirerende tips ontvangt.  Aanmelden doe je hier!

 

Ontspan je hersenen gezond?!

Hersenen hebben ontspanning nodig. Weinig slaap en/of langdurige overbelasting of stress kunnen ervoor zorgen dat de hersenen minder goed functioneren. Dat merk je als je een nachtje weinig slaapt en vervolgens een moeilijke taak op je werk hebt. Of als je door een stressvolle periode gaat en je merkt dat je soms vergeet wat je gister hebt gedaan. Dit zijn effecten op de korte termijn. Op de lange termijn kunnen langdurige stress en langdurig slaapgebrek het risico op dementie verhogen. Rol de yogamat maar uit, en neem de tijd om lekker te ontspannen. 

 

Virus.PNG

Blijf gezond

Blijf gezond, houd je ook bij activiteiten om dementie te voorkomen aan de corona richtlijnen.