Lezing door: Irene Heger van Maastricht University

Hoe eerder, hoe beter!

Wie de kans op veel ernstige chronische ziekten wil verkleinen kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Niet alleen vijftigers, zestigers en zeventigers die gezond gaan leven kunnen de kans op deze aandoeningen flink omlaag brengen. Ben je nog lang geen vijftig? Dan is gezond leven natuurlijk ook heel gezond! Wacht niet, begin er gewoon mee.

Wat kan ik doen?

We weten heel goed dat spijtig genoeg niet elk ziektegeval te voorkomen is. Maar een aanzienlijk deel is dat wel. Je kunt zelf een belangrijke rol spelen om jouw lijf en hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op allerlei ernstige ziekten, maar vergroot je bovendien je hele gezondheid.

Drie leefstijladviezen centraal

  • Blijf nieuwsgierig (heb een doel, een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, rook niet)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen,blijf bezig)


Geen medicijn

Dementie is niet te genezen en er is ook geen medicijn voor. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Door de leefstijladviezen na te leven zorg je voor een betere hersengezondheid, maar help je ook andere ernstige aandoeningen te voorkomen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

We zijn zelf het medicijn

Met deze campagne hopen we meer bekendheid te geven aan het feit dat je leefstijl invloed heeft op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, reuma en ook dementie, en dat werken aan gezonde hersenen en een fit lichaam voor iedereen verstandig is. Daarmee willen we zoveel mogelijk nieuwe gevallen helpen voorkomen.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de aspecten van de campagne.

Meld je aan via de website van de bibliotheek Reuver