Een half uur per dag

Gezonde volwassenen in de leeftijd van 18–64 jaar moeten ten minste 150 minuten per week besteden aan een matig inspannende lichamelijke activiteit. Een andere mogelijkheid is om ten minste 75 minuten per week te besteden aan intensieve lichamelijke activiteit. Een combinatie van matig intensieve en intensieve beweging is ook mogelijk. Eén manier om aan de 150 minuten per week te komen is om vijf dagen per week een half uurtje te bewegen.

Wat kun je doen?

 • Stap een halte eerder uit de bus.
 • Wandel een stukje in de lunchpauze.
 • Laat de auto thuis en loop naar de winkels, of pak de fiets.
 • Neem de trap in plaats van de lift.
 • Neem iedere 30 minuten een pauze om de benen te strekken als je het grootste gedeelte van de dag aan een bureau zit.
 • Tuinieren, de ramen lappen en de auto wassen tellen ook allemaal mee als lichamelijke activiteit.
 • Doe thuis klusjes waarbij je moet tillen, dragen of graven.
 • Laat de hond wat vaker uit. Of die van de buren.
 • Bied aan om met een baby te wandelen als je jonge ouders kent! Zo lever je een dubbele inspanning: terwijl je loopt, duw je de kinderwagen.
 • Sluit je aan bij een sportvereniging, of vorm een groep in de buurt om samen te wandelen, te voetballen of te tennissen. 
 • Neem een stappenteller en maak een sport van het aantal stappen dat je dagelijks zet.
 • Bezoek een yogaklasje, ga zwemmen.
 • Winkelen is ook bewegen. Wees creatief. Bewegen is gewoon goed op élke manier. 
lopen.png
voetballen.png

Zoek een vorm die bij je past

Bewegen is makkelijker vol te houden als je iets doet wat je leuk vindt. Bewegen wordt voor veel mensen extra leuk als je het met elkaar doet. Bijvoorbeeld in een teamsport. Ook een wandeling of een fietstochtje kun je met andere mensen maken. In jouw gemeente zijn volop mogelijkheden om bij aan te sluiten. Let er op dat je bij alle activiteiten de richtlijnen rondom corona volgt om gezond te blijven. 

 

Nederland in Beweging

Nederland in Beweging! is een programma op de Nederlandse televisie, gericht op stimulering van lichaamsbeweging. Het programma richt zich vooral op mensen van boven de vijftig. Elke werkdag bij Omroep Max.

Nederland-in-beweging-duco-olga-seriebeeld-1920x1080.jpg
fietsen.png

Bewegen van alledag

Bewegen kan ook in alledaagse activiteiten. De hond uitlaten, de kinderen van- en naar school brengen. De boodschappen doen op de fiets. Stoffen, stofzuigen, de ramen lappen... noem maar op. 

Ook een goede beweegtip; doe mee met het spel van (klein)kinderen. Zij weten als geen ander dat bewegen leuk is en goed voor je is. Volg hun goede voorbeeld en maak er een leuke speeltijd van vol beweging. 

Wandelen met de hond

Een mooie manier om te zorgen dat je aan je dagelijkse portie lichaamsbeweging komt is het uitlaten van een hond. 

Nu heeft niet iedereen een hond en komt er meer bij het houden van een huisdier kijken dan enkel die heerlijke wandelingen. Toch kun je ook als je zelf geen trouwe viervoeter hebt, regelmatig bewegen met de hond. Hoe? Met OOPOEH!

OOPOEH koppelt honden aan ouderen die én gek zijn op honden én graag willen bewegen om vitaal te blijven.  Hondenbaasjes kunnen zo zorgen dat de hond ook lekker naar buiten kan als ze zelf minder gelegenheid daarvoor hebben. Voor de hondenliefhebber is het een kans om niet de lasten, wel de lusten van de hond te hebben. 

Meer info over OOPOEH