Je hersenen willen prikkels

Hersenen blijven fit als ze regelmatig getraind worden. Ze moeten aan het werk blijven om gezond te blijven. Door nieuwe dingen te doen en te zien, iets te leren, een hobby te hebben maar ook door vrienden te zien. Een sudoku of een kruiswoordraadsel houdt de hersenen ook fit. Afwisseling is belangrijk. Doe wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt!

hersenen paars_Tekengebied 1.png

​​Wat kun je doen?

 • Train je hersenen met kruiswoordpuzzels of speciale online oefeningen.
 • Word lid van de bibliotheek en lees. Door te lezen blijven de hersenen actief. De bibliotheek is een prima alternatief voor het kopen van boeken. Het personeel kan over uiteenlopende onderwerpen interessante boeken aanbevelen.
 • Ga vrijwilligerswerk doen. Dit is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je doet tegelijk iets nuttigs.
 • Neem een hond. Het is gezond voor je hersenen om ergens voor te zorgen. Een huisdier bijvoorbeeld. En met een hond sla je twee vliegen in een klap, want die laat je ook meer bewegen.   
 • Leer een nieuwe taal. Bij veel bibliotheken kun je gratis taalcursussen volgen. Je kunt bij de bibliotheek ook cursusmateriaal voor talen lenen om thuis mee aan de slag te gaan.
 • Word lid van of start een leesclub met vrienden en buurtgenoten.
 • Als je van muziek houdt, kun je een instrument leren bespelen of lid worden van een zangkoor of muziekgroep. Hang een advertentie op bij scholen of de muziekschool. Mogelijk zijn er muziekstudenten die je voor een kleine prijs muziekles willen geven.
 • Als je van dansen houdt, kun je kijken welke lessen op dat gebied in jouw omgeving worden gegeven. Vaak is de keuze erg groot, van ballroom en salsa tot hip-hop.
 • Ga eens naar een concert. Live muziek hoeft niet duur te zijn. Door het jaar heen zijn er vaak gratis muziekevenementen die je kunt bezoeken.
 • Bekijk welke cursussen voor volwassenen gegeven worden. In de meeste gevallen kun je kiezen uit de meest uiteenlopende cursussen, van naailes tot Griekse filosofie!
 • Werk wat vaker in de tuin. In veel plaatsen is het mogelijk een moestuin te huren, zodat je je eigen groenten kunt telen.
 • Word lid van een amateurtoneelvereniging. Het is gezellig, en het uit je hoofd leren van de tekst is goed voor het geheugen!
 • Houd contact met anderen. Andere mensen ontmoeten en vriendschappen onderhouden zijn manieren om je hersenen gezond te houden. En het is nog gezellig ook! Spreek dus af met mensen die je kent. Drink wat vaker met elkaar een kopje koffie...
 • Klaverjassen, hartenjagen, pokeren. Een potje kaart spelen betekent ook: je hersenen trainen. En dat geldt voor veel meer spellen. Schaken, dammen, go. Spelletjes doen is goed!
 • Bezoek een museum. Verwonder je, zie nieuwe dingen.   
 • Een avond uit. Theater, muziek en dans: het is allemaal goed voor je hersenen.  
gitaar spelen.png

Luister of maak muziek

Muziek prikkelt de hersenen. Ooit overwogen om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen? Wist je dat er heel veel (ook gratis!) online muziek-cursussen zijn? Van zang tot gitaar tot blokfluit. Ook op Youtube zijn talloze instructiefilms te vinden, ook van jouw favoriete muziek. Dus pak de gitaar en tokkelen maar!
Luister je liever naar muziek dan het zelf te spelen? Gelukkig worden er steeds meer muziekvoorstellingen ook thuis in de huiskamer via radio of scherm gespeeld. Laat je verrassen door de muziek. De juiste muziek raakt altijd!

Bezoek het museum

Musea bezoeken is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Veel musea hebben nu “virtuele tours”. Vanaf de bank kun je rondlopen door een museum via je beeldscherm. De schilderijen, oude voorwerpen en andere schatten zijn aan te klikken om beter te bekijken of meer over te leren. Kijk eens bij de vele musea in de regio en in ons land. 

museumbezoek.png
vriendschap.png

Koester vriendschappen

Vriendschappen zijn heel belangrijk voor gezonde hersenen. Vriendschappen zijn nu misschien lastiger te onderhouden, maar een telefoontje, een wandeling samen of een kopje koffie buiten in de zon is nog altijd mogelijk. En een kaartje of zelfs een brief is zo verstuurd. Zo help je niet alleen je eigen hersenen gezond te houden, maar ook de hersenen van je vriend of vriendin. 
Vrienden maken is niet voor iedereen makkelijk, misschien ben je verlegen, ken je je wijk nog niet zo goed of kom je niet zo veel leuke mensen tegen. Gelukkig zijn er heel veel apps en websites waar je mensen kan ontmoeten; om elkaar met een klusje te helpen, samen een hobby te doen, samen te sporten of mensen met dezelfde interesses te vinden. Op de website eenzaam.nl staat een uitgebreid overzicht. 

Ga tuinieren

Tuinieren geeft ontspanning, het geeft voldoening om je planten te zien groeien, je leert er veel van en planten geven een gezonde leefomgeving, daarmee houdt het je hersenen gezond. Het mooie van tuinieren is dat je niet alleen je hersenen prikkelt, maar ook beweegt, dus; 2 vliegen in 1 klap!

Een grappig initiatief dit jaar in Nederland is het NK tegelwippen, je haalt een stoeptegel eruit en plaatst daar planten. Op die manier help je het klimaat ook te verbeteren. Op de website van deze ludieke actie kun je zelfs meedoen aan het Nederlands Kampioenschap! 

hola-01.png

Leer een nieuwe taal

Talenknobbel of niet, een nieuwe taal leren stimuleert de hersenen en verkleint daarmee het risico op dementie. 

En hoe leuk zou het zijn als je je favoriete Spaanse serie zonder ondertiteling kan kijken? Of als je je eerstvolgende buitenlandse vakantie in vloeiend Frans kan vragen waar de toiletten zijn? Of eindelijk de Duits-talige apres-ski klassiekers woord voor woord kan meezingen wanneer we weer op wintersport kunnen?

Diverse instituten bieden online en offline taalcursussen, zelfstudie en begeleid.

Zorg voor een goed gehoor

Wist je dat wanneer je oren niet goed werken dit kan zorgen dat je hersenen minder goed gaan werken? Dit komt doordat je hersenen “prikkels” nodig hebben. Werken de oren niet goed, dan komen er minder geluidsprikkels binnen en is er meer kans op dementie. Test gratis thuis je gehoor via hoortest.nl. Een telefonische gehoortest kan ook, bel 0900-4560123 . Je hoort dan een paar keer 3 cijfers achter elkaar met ruis op de achtergrond, je toetst de cijfers in en krijgt aan het eind een uitslag.
 

Hersenen los.png

Training Houd uw brein gezond

Alzheimer Nederland biedt een gratis training om de hersenen gezond te houden.  Het is een online training waarin je je kennis over een gezond brein test, nieuwe weetjes ontdekt en inspirerende tips ontvangt. 

Aanmelden voor training

Ontspan je hersenen gezond?!

Hersenen hebben ontspanning nodig. Weinig slaap en/of langdurige overbelasting of stress kunnen ervoor zorgen dat de hersenen minder goed functioneren. Dat merk je als je een nachtje weinig slaapt en vervolgens een moeilijke taak op je werk hebt. Of als je door een stressvolle periode gaat en je merkt dat je soms vergeet wat je gister hebt gedaan. Dit zijn effecten op de korte termijn. Op de lange termijn kunnen langdurige stress en langdurig slaapgebrek het risico op dementie verhogen. Rol de yogamat maar uit, en neem de tijd om lekker te ontspannen.