Bibliotheek Lek & IJssel in het teken van We zijn zelf het medicijn

logo bibliotheek Lek en IJssel.jpgProgramma 

In de bibliotheken van IJsselstein, Vianen, Leerdam en Houten is in september de hele maand aandacht voor We zijn zelf het medicijn. Er zijn koffieochtenden met buurtsportcoaches met voorlichting over bewegen en de invloed daarvan op je hersenen en in Houten is op 15 september de workshop Vitaal Gezond en in Vianen. 

Workshop Vitaal Gezond  

15 september 14.00-15.00 uur in Houten 
BeeWeet, Babette Galjart  

Hoe blijf je gezond? Ook na je vijftigste? Gezonde voeding is belangrijk, maar waar bestaat nu een volwaardig eetpatroon uit? Hoeveel energie heb je nodig? Wat is belangrijk om te eten wanneer je ouder wordt? En wat is het effect van beweging en training? Al deze thema’s komen in de workshop Vitaal Gezond voorbij. Tijdens de workshop gaan we op een interactieve manier aan de slag rondom het thema gezonde voeding en beweging. Een leuke middag, waarbij je met veel handige tips en informatie weer de deur uitloopt.  

Lezing Wiesje van der Flier 

20 september 19.30-20.30 uur in IJsselstein  
Projectbureau Alzheimercentrum Amsterdam UMC 

De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie behoren tot de grootste gezondheidszorg-uitdagingen van onze eeuw. Alzheimer berooft mensen geleidelijk van hun denkvermogens. De hersenschade begint al ruim 20 jaar voordat er sprake is van symptomen. De sleutel om Alzheimer te stoppen ligt in die jaren vóór symptomen ontstaan. Daarom richt het ABOARD Cohort zich op mensen in alle fases van Alzheimer, en hun naasten. Zowel mensen die zich zorgen maken over Alzheimer, als patiënten met dementie kunnen meedoen aan dit onderzoek. 

Koffieochtend met Buurtsportcoach  

21 september 9.30-11.00 uur in IJsselstein  
Stichting Pulse, Christijan Jansen van Jorksveld  

Kom gezellig koffie drinken in de bibliotheek! Tijdens de koffie geeft buurtsportcoach Christijan Jansen van Jorksveld voorlichting over bewegen. Waarom is bewegen zo belangrijk voor mijn (mentale) gezondheid? Moet ik dan naar de sportschool? Hoe pas ik mijn dagritme aan? Deze en andere vragen worden beantwoord. En als de kopjes leeg zijn, gaan we natúúrlijk bewegen. 

Voorleesfeest met Bip 

27 september 15.00-16.00 uur in IJsselstein 

Tijdens het Voorleesfeest in september wordt er voorgelezen uit "Lieve oude leeuw" van Julia Jarman. Koning Leeuw wordt vergeetachtig; kan Leeuwtje hem helpen zijn herinneringen te behouden? Een mooi verhaal over dementie en hoe kinderen daar mee om kunnen gaan. 

Koffieochtend met Sportcoach 

28 september 13.30-15.00 uur in Vianen 
Team sportservice Vianen, Puck de Heus  

In beweging blijven zorgt niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook voor een vitale geest. Door een actief bestaan wordt de hersendoorbloeding gestimuleerd. Dit kan ervoor zorgen dat u minder vergeetachtig wordt en beter kan focussen bij informatieoverdracht. Wanneer u (een beginnende vorm van) Alzheimer heeft is het aanspreken van het kortetermijngeheugen lastig. Door te bewegen kan u uw brein ondersteunen bij het onderhouden van bestaande verbindingen. Bent u benieuwd naar welke stappen u kan ondernemen of heeft u vragen over bewegen met Alzheimer? Kom dan naar het koffiemoment in bibliotheek Lek IJssel te Vianen. Hier zal de buurtsportcoach aangepast sporten uw vragen beantwoorden en enkele oefeningen Cognitieve Fitness met u uitproberen. 

Display met informatie over dementie 

1-30 september in Houten, IJsselstein, Leerdam, Vianen 

De bibliotheek heeft veel informatie over dementie, over bewegen en over gezond leven. Tijdens de Maand van de Dementie vind je alle materialen overzichtelijk bij elkaar op onze themadisplays. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van onze collectie. 

Meer informatie op: Agenda (bibliotheeklekijssel.nl) 


Deel deze pagina