Om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen, lees ik graag

Paul van Hattem

De regio Zuid-Holland-Zuid volgt als vierde regio met de lancering van We zijn zelf het medicijn. Het aantal inwoners met dementie in deze regio zal in 2050 verdubbelen. Dit betekent dat ongeveer 17.000 inwoners worden geconfronteerd met een vorm van dementie. Elke mogelijkheid om dit aantal te verlagen moeten we aangrijpen vindt Paul van Hattem, manager Publieke Gezondheid van GGD ZHZ. Dit kunnen we bereiken door structurele aanpassingen in ons gedrag op de drie leefstijladviezen namelijk blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig. Daarmee verklein je niet alleen de kans op dementie, maar vergroot je bovendien je gehele gezondheid. 

'We zijn zelf het medicijn is een krachtige campagne. De naam is alleszeggend. Inwoners zitten zelf achter het stuur van hun gezondheid. Als GGD ZHZ vragen wij samen met onze partners aandacht voor de drie leefstijladviezen, maar wij faciliteren ook inwoners om met deze adviezen aan de slag te gaan.' Als inwoner van de regio voelt Paul zich zeker aangesproken door de campagne. De leefstijladviezen spelen al langer een belangrijke rol in zijn leven. 'Om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen lees ik graag. Uiteenlopend van boeken over theologie en filosofie tot aan (internationale) kranten. Ik heb een brede interesse, maar ik ben in het bijzonder geïnteresseerd in politiek.' Gezond eten is tevens een thema waar Paul zich in toenemende mate mee bezig houdt. Hij benadrukt daarin het woord 'bewust'. Hij kookt graag met verse producten. Hij is zich bewust dat voedsel veelal bewerkt is en dat wil hij het liefst vermijden. Het gaat echter ook over bewust genieten van voedsel. Daar hoort af en toe ook een lekker stuk taart bij. Over het laatste leefstijladvies, meer bewegen, vertelt hij met veel enthousiasme over. 'Beweging kan ik met recht een leefstijl noemen, ik kan niet zonder. Als kind speelde ik al veel buiten en eigenlijk ben ik daar nooit mee gestopt. Mijn passie ligt bij hockey. Het wedstrijdelement zorgt ervoor dat ik het uiterste uit mezelf haal en het heeft een belangrijk sociaal component. Daarnaast wandel en fiets ik graag'. 

Hij benadrukt dat de eerder genoemde adviezen niet enkel een voorwaarde zijn om vitaal ouder te worden, maar ook direct voordelen hebben. 'Gezonder eten, meer bewegen en nieuwsgierig zijn hele krachtige adviezen. Niet enkel als investering in de toekomst, maar je merkt direct de positieve gevolgen. Op fysiek vlak, maar ook mentaal. Door deze adviezen in de praktijk te brengen, hoop ik dat we allen toewerken naar een gezondere regio.'

Paul van Hattem.JPG