Eet gezond

Het lijkt erop dat onze eetgewoonten een rol spelen in de bescherming tegen dementie. Het mediterrane dieet zou een belangrijke positie innemen als dieet dat beschermend werkt. Het mediterrane dieet bestaat uit veel vette vis, groenten, peulvruchten (bonen), fruit, granen en olijfolie en slechts kleine hoeveelheden zuivelproducten, vlees en roomboter of margarine.

Wat kun je doen?

  • Eet meer groente en fruit. Eet bij elke maaltijd fruit en groente en neem dit ook als tussendoortje. Worteltjes, selderij, bananen en appels zijn lekkere en praktische tussendoortjes. Een fruitsalade is een smakelijke manier om allerlei soorten gezond fruit te eten.
  • Stap over op volkoren. Volkoren granen bevatten praktisch geen ongezonde vetten. Probeer eens zilvervliesrijst en volkorenpasta.
  • Vervang zoete ontbijtgranen door pap en voeg hier blauwe bessen of ander fruit aan toe. 
  • Eet noten. Probeer amandelen, cashewnoten, pistachenoten en walnoten. Neem natuurlijke pindakaas. Noten kunnen bij elke maaltijd worden gegeten en vormen ook een heerlijk tussendoortje als je van huis bent. Maar overdrijf het niet, want noten kunnen veel calorieën bevatten. Het advies is om elke dag een klein handje ongezouten noten te eten.
  • Gebruik olijfolie als gezond alternatief voor roomboter of margarine. Druppel ook wat olijfolie op groente en brood. Maak zelf een dressing voor de salade met een beetje olijfolie of balsamico azijn en fijngestampte knoflook. Voeg eventueel een beetje citroensap toe. Olijfolie, knoflook, prei en uien vormen een gezond alternatief voor kant-en-klare pastasauzen.
  • Eet minstens twee keer per week vette vis. Zalm, forel en tonijn zijn een gezonde keuze. Vis grillen, in de oven bereiden of stomen is niet alleen gezond, maar kost ook maar weinig tijd en inspanning. Als je wat minder te besteden hebt, kun je ook visconserven kiezen, zoals sardines, tonijn of makreel. Beleg hiermee een snee volkorenbrood en je hebt een gezond gerecht voor de lunch of avondmaaltijd.
  • Ga voor minder vet. Eet minder volvette zuivelproducten. Kies liever magere melk, yoghurt en kaas. Probeer ingevroren yoghurt of naturel yoghurt als gezond alternatief voor roomijs. Maak de yoghurt wat zoeter door wat fruit toe te voegen.

 

Tip

Koop het Gezond idee boek van het Maastricht UMC+, boordevol gezonde recepten.

Gezond idee kookboek
Meer informatie