Uiteindelijk lukt alles, als je maar doorzet
 

Het verhaal van galerij-wandelaar en doorzetter Yvonne
 

Komt u wel eens in Bouwlust-Vrederust? Kijk dan eens omhoog naar de galerijflats, grote kans dat u een hele groep bewoners ziet lopen over de galerijen. Ze lopen de galerij helemaal rond, pakken de trap naar een verdieping lager en lopen ook daar de hele galerij rond, tot ze beneden zijn. Daar pakken ze de lift terug naar hun eigen etage. In de middag wordt dit herhaald, in omgekeerde richting. Eerst met de lift naar beneden en dan galerij voor galerij omhoog. 


Yvonne, 71 jaar, is met het galerijwandelen begonnen. Zij woont in deze flat samen met haar man, Yvonne heeft ook nog twee volwassen kinderen en een kleinkind. Yvonne heeft haar hele leven hard gewerkt. Zo hard zelfs dat ze daar soms last van heeft. Ze heeft gelukkig een oplossing gevonden om haar klachten te verminderen; bewegen. Yvonne sport 3 keer per week; fifty fit zwemmen (een soort aquarobics), fifty fit sport en spel, en dan elke vrijdag bewegen en een dansje met buurtsportcoach Casy. Yvonne is haar hele leven al actief geweest, naast haar werk heeft ze gevolleybald en geturnd. Nog altijd kan ze moeiteloos haar handen op de vloer krijgen bij de rekoefeningen. 
 Deze actieve leefstijl kwam in een klap stil te liggen toen ze afgelopen najaar een operatie moest ondergaan, ze kreeg nieuwe heup. “Ik vond het heel erg om niet meer te kunnen sporten” vertelt Yvonne “ik kwam ook aan. En toen het sporten eindelijk na weken weer mocht kwam de lock-down en kon ik weer niet sporten!”. Yvonne ging niet bij de pakken neerzitten. “In januari heb ik mezelf beter verklaard en ben ik gaan lopen”. Yvonne woont in een vierkante galerijflat, met een inpandige galerij. Iedere morgen om 11 uur stapte ze de deur uit om te gaan lopen, de galerij rond, trap af naar beneden, volgende galerij en weer een rondje tot ze uiteindelijk beneden was en daar de lift naar haar eigen etage pakte. Eerst met 2 krukken, toen met 1 kruk en op een gegeven moment met de rollator van haar man. Daar kwam Yvonne snel van terug, ze waarschuwt. “Als je gewend bent met een rollator te lopen, dan voelt het lopen zonder rollator heel eng zonder steun!”. Ze waarschuwt ouderen niet zonder reden met de rollator te gaan lopen omdat het daarna moeilijk is om weer zonder hulpmiddelen te gaan lopen. Yvonne hield het galerijwandelen vol, in de middag deed ze nog een rondje in omgekeerde richting. En dat niet alleen; gaandeweg maakte een praatje met de buren en motiveerde hen ook mee te doen. En zodoende wist ze de flat in beweging te krijgen! “Ja, dat is omdat ik zo’n kwebbelkous ben” vertelt Yvonne lachend, ze maakt met iedereen een praatje en inmiddels is haar initiatief ook opgepikt in een andere flat. Ze neemt de buren ook mee naar de buurtsportcoach op vrijdag, naar Casy op het veld van de Richard Krajicek foundation. “We houden ons keurig aan de regels hoor, het is een groot veld, in elke hoek van het veld sporten we dan in groepjes van 4”. 

Naast bewegen zijn ook sociale contacten heel belangrijk voor Yvonne. “Ik kom uit een groot gezin en ik heb graag mensen om me heen. Mijn moeder zei altijd ‘het maakt niet uit of ik voor 12 of 13 man kook’, iedereen was altijd welkom, dat heb ik van haar geleerd”. Yvonne heeft dan ook een druk sociaal leven. Ze is actief in de kerk, als diaken, en heeft daar ook veel sociale contacten. Als Yvonne ergens toe inspireert is het wel dat er altijd mogelijkheden zijn. Ook nu! “Sommige mensen zeggen dat ze “hun leven terug willen” en dat de maatregelen dit tegenhouden, zo zie ik dat niet. Je kan altijd contacten maken, het ligt echt aan jezelf of je de mogelijkheden wil zien. Als je gezond bent hoef je niet eenzaam te zijn. Maar zo is het voor mij, ik kan niet voor anderen spreken”. Op de vraag of Yvonne het dan nooit spannend vind om zomaar iemand aan te spreken of bij een groep aan te sluiten zegt ze; “O, iets nieuws doen is voor mij ook spannend hoor! Ik word dan ook onzeker of ga twijfelen aan mezelf. Ik heb het geluk dat het me goed lukt om mensen te enthousiasmeren, daardoor heb ik veel blije mensen om mij heen en met hen deel ik lief en leed. Maar ook ik vind het best spannend om iets voor het eerst te doen. Zo vind ik het best spannend met dat digitale; een tablet, een smartphone, dan word ik onzeker. Toch ben ik er 6 jaar geleden voor gaan zitten om de smartphone te leren gebruiken, ik ben gaan proberen en proberen en uiteindelijk lukt het wel! En als ik toch onzeker ben, of het lukt niet, dan vraag ik hulp van mijn kinderen.” Yvonne moedigt mensen aan om gewoon naar een vereniging te gaan, dat kan zoals bij Yvonne een kerk zijn, maar ook een woongemeenschap. “Uiteindelijk lukt alles, als je maar doorzet.” Voegt ze er aan toe. 
 Als Yvonne gevraagd wordt of ze altijd druk in de weer is lacht ze. “Ik vind mijn rust ook heerlijk. Ik speel graag een spelletje op de tablet. Al is dat ook wel sociaal want ik speel dat spel met een groep vrienden waardoor je soms in het spelletje contact hebt. Het is vooral een heel ontspannen spel. Een echte lezer ben ik niet, maar ik lees wel de krant. En ik ben een geschiedenisfreak, dat interesseert me en dan onthoud ik ook elk woord van wat ik lees. Verder ontspan ik ook door de geestelijke verdieping in de kerk.”.
 Om de kans op dementie te verkleinen wordt geadviseerd om nieuwsgierig te blijven, regelmatig te bewegen en gezond te eten. Dat nieuwsgierig blijven en regelmatig bewegen, daar zorgt Yvonne wel voor, maar hoe zit het bij haar met gezond eten? Yvonne reageert “Ik moet wel opletten hoor! Ik houd van lekker eten. Ik ben geen snoeper maar de maaltijd moet wel goed zijn. Ik hou van groenten en ik hou van vlees. Ik wok veel; in olie, uitje erbij, wat kip of gehakt en dan de groente. Ik drink veel water en tussendoor snack ik kleine komkommertjes, die vind ik heel lekker.” Yvonne let goed op haar eten, niet te vet en met mate. Voor het slapen heeft ze een ritueel, haar hele leven al; “’s avonds neem ik een glaasje sherry en 8 cashewnootjes, dat is voor mij echt snoepen”. 


Ook geïnspireerd geraakt om te gaan wandelen in uw flat of in uw omgeving? Of lijkt u het sporten met Yvonne en buurtsportcoach Casy u wel wat? Neem een voorbeeld aan Yvonne, en stap er gewoon op af. Aanmelden voor de buurtsportcoach kan via http://buurtsportcoachdenhaag.nl/.