Nieuws Zoetermeer


Enquête

mei 2022

Het aantal mensen met dementie in Zoetermeer neemt toe. Daarom vinden de Gemeente Zoetermeer en betrokken partijen het belangrijk om te weten wat de inwoners in Zoetermeer weten over dementie. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ervaringen met dementie. Daarom willen we u in de leeftijdscategorie van 40-75 jaar vragen om een korte (digitale) vragenlijst in te vullen. Wanneer het u zelf niet lukt om dit digitaal te doen, kunt u iemand anders vragen om te helpen met het invullen. Als het maar wel uw eigen antwoorden zijn. Het gaat om uw eigen mening en uw persoonlijke ervaringen. Er zijn geen goede of foute antwoorden.

Link naar de enquête >>
Sluitingsdatum 1 juli.

Webinar risicoreductie dementie

mei 2022

Op maandag 23 mei van 16:00 tot 16.45 uur wordt vanuit de campagne We zijn zelf het medicijn Zoetermeer een webinar voor professionals georganiseerd. Bij deze campagne staat bewustwording van risicoreductie mogelijkheden van dementie centraal. Tijdens het webinar nemen collega’s je mee in de kennis en het onderzoek rondom risicoreductie van dementie en de mogelijkheden die er zijn om hieraan bij te dragen. De gastsprekers zijn Joriet Schneider en Irene Heger.
Klik hier voor deelname >>

Door aanpassen leefstijl is dementie te voorkomen

april 2022 (bron: website vierstoom: artikel)

Dementie is een chronische hersenziekte, die in 30 tot 40 % van de gevallen is te voorkomen door het aanpassen van je leefstijl. Dit is een belangrijke boodschap, omdat verwacht wordt dat het aantal mensen met dementie de komende jaren fors zal stijgen, een toename van 74 % in de periode 2015 tot 2030.

In de campagne draait het om drie leefstijladviezen:

Beweeg regelmatig: Ga wandelen of fietsen, blijf bezig.
Gezond eten: Veel groente en fruit, noten en olijfolie
Blijf nieuwsgierig: Heb een doel, een hobby, leer iets nieuws of ga aan de slag in je eigen tuintje.
Het volgen van een gezondere leefstijl is niet alleen belangrijk om de kans op dementie te verkleinen, maar het kan ook helpen om diabetes, COPD of allerlei andere chronische ziekten te voorkomen.

Leefstijlprogramma 100% vergoed voor leden van Vierstroom
Wilt u aan de slag met uw leefstijl? Meldt u dan nu aan voor het online Leefstijlprogramma van huisarts Tamara de Weijer. Het programma duurt 10 weken. Als u zich aanmeldt, kunt u starten wanneer u wilt. Nadat u bent gestart, ontvangt u gedurende 10 weken een e-mail met toegang tot een module. De diverse modules kunt u bekijken wanneer u wilt. U heeft een jaar lang toegang.  

Vergoeding en aanmelding
Als u aanvullend verzekerd bent, dan krijgt u uw deelname aan dit online leefstijlprogramma à € 99,- gegarandeerd voor 100% vergoed. Heeft u geen aanvullende zorgverzekering, dan krijgt u 50% vergoed. Hoe dat werkt, kunt u lezen op www.online-leefstijlprogramma.nl/vierstroom. Ook voor meer informatie en aanmelden kunt u daar terecht.

 

Start stagiair hbo-verpleegkunde

11 maart 2022

Melek Ozer, student hbo-verpleegkunde aan de Haagse hogeschool zit in haar 4de leerjaar. Ze loopt momenteel stage bij Buurtzorg, team midden, in Zoetermeer. Ze is geïnspireerd geraakt door onze campagne 'We zijn zelf het medicijn' en gaat dit onderwerp gebruiken voor haar afstudeeronderzoek.

melek.png
 

Preventiecampagne in verenigingsblad Roadrunners Zoetermeer

08 maart 2022

In de nieuwe editie van Roadie, het clubblad van de hardloop en wandelvereniging, is aandacht gegeven aan onze preventiecampagne. Het blad wordt veel gelezen, zowel door leden als niet leden.  Op https://roadrunnerszoetermeer.nl/clubblad/ kun je het clubblad vinden. Er zijn al veel positieve reacties geweest, zo mailt de voorzitter Ben Brinkel ons,  hij hoopt dan ook dat het artikel verder bijdraagt aan de bewustwording en gedragsverandering van de doelgroep.

roadrunners.png

 


 

Aftrap preventiecampagne dementie in het Streekblad van Zoetermeer

10 januari 2022

Volg deze link naar het streekblad >>

streekblad.png
 


Start PreventieDementie Campagne Zoetermeer

05 januari 2022

Op 10 januari 2022 start de campagne WZZHM in Zoetermeer, dit is een preventie campagne tegen dementie. In het team zitten o.a. ook preventieverpleegkundigen Anja Lens en Annemieke Tas van Plicare.

Wat gaan we allemaal doen?

We gaan een heel jaar aandacht besteden aan preventie van dementie door zoveel mogelijk mensen te informeren over het belang van een gezonde levensstijl. Dit willen we niet alleen doen! We vragen dan ook aan iedereen die dit onderwerp een warm hart toedraagt onze ambassadeur te zijn. Dit kan op verschillende manieren: door het ophangen van een poster tot het zelf organiseren van een activiteit. Of wanneer je al activiteiten organiseert neem dan deze boodschap daarin mee! We denken graag mee en staan open voor alle ideeën. 

Meer informatie hierover kun je vinden op onze speciale website: https://wezijnzelfhetmedicijn.nl