Nieuws Zoetermeer


Eindverslag campagne: "we zijn zelf het medicijn"

december 2022

De aandacht voor preventie neemt toe, ook voor de preventie van dementie. Het was leerzaam en waardevol om preventie binnen dit belangrijke thema en deze mooie campagne uit te voeren. Wilt u weten wat er allemaal is gedaan en bereikt met deze campagne, lees dat dan in het eindverslag. (PDF) >>

Bij vragen kunt u contact opnemen met Dieuwke Biesma, manager dementie en Plicare. E: d.biesma@vierstroomzorgthuis.nl - M: 06-46361045

Wij wensen alle Zoetermeerders een positief gezond leven toe.

 

 

Erik Scherder: "the busier, the better!"

september 2022

Lees het interview dat Erik Scherder aan Vierstroom Magazine gaf over mentale fitheid! (PDF) >>

erik-scherder-golf-gezond-voor-brein.jpg

Bron: Vierstroom Magazine, najaar 2021

 

Resultaten 0-meting bekend

september 2022

In Zoetermeer heeft voor de preventiecampagne We Zijn Zelf Het Medicijn – WZZHM de 0-meting plaatsgevonden in de periode 10 november 2021 tot 6 januari 2022. Om inzicht te krijgen in het effect van de campagne-activiteiten is het belangrijk te weten wat het kennisniveau van de inwoners van Zoetermeer over dementie is voorafgaande aan de campagne, de 0-meting. De tussenmeting is in de periode 18 mei – 1 juli. De eindmeting volgt in december. Door de resultaten uit de 0-meting te vergelijken met de tussenmeting en eindmeting kan men zien of inwoners in Zoetermeer door de campagne bewust zijn geworden dat zij het risico op dementie kunnen verkleinen. Daarnaast geeft het inzicht in de interesse en (on)mogelijkheden in de bereidheid om iets aan de hersengezondheid te doen. Tevens kan worden opgemaakt op welke wijze de inwoner hiervan op de hoogte wil worden gesteld. Deze informatie helpt om richting te geven aan de activiteiten van de campagne.

Lees meer in de PDF >>

Nationale Sportweek Zoetermeer

augustus 2022

“Bewegen is gezond, maar niet voor iedereen gemakkelijk of natuurlijk,” zegt Joriet Schneider. Joriet is huisarts en leefstijlarts bij Therapeuticum Aurum in Buytenwegh. “Het voorkomen van ziektes (preventie) is een breed begrip, maar het start met in beweging komen,” legt Joriet uit. “Gezondere voeding, meer bewegen, minder stress en voldoende slaap zorgen ervoor dat je gezonder bent én je ook beter voelt.” Maar hoe doe je dat?

Het netwerk voor beweging Zoetermeer 2025 organiseert daarom verschillende activiteiten om inwoners in beweging te krijgen en meer te leren over gezonde voeding. Dat doen ze tijdens de Nationale Sportweek van 16 t/m 25 september 2022. “Er is voor ieder wat wils,” zegt Joriet. “Van een sport- en beweegquiz tot gezonde lunches, van bewegen onder begeleiding van Olga Commandeur tot jeu de boules tot workshops over voeding en beweging. Kom dus vooral langs en doe met ons mee!” Meer info: https://www.zoetermeer2025.nl/

Bijeenkomst: “Wat ga ik doen na mijn pensioen?”

augustus 2022

De Initiatiefgroep Jongsenioren Zoetermeer houdt op 7 september een grote bijeenkomst met als thema: WAT GA IK DOEN NA MIJN PENSIOEN. U kunt zich aanmelden door een e-mailadres naar info@jongseniorenzm.nl te sturen.  De bijeekomst start om 20:00; inloop 19:30 in het Wooncentrum De Gondel Gondelkade 33.  Meer info: https://jongseniorenzm.nl

Bridgen is goed voor de hersens!

augustus 2022

We weten dankzij onderzoek steeds beter wat mensen kunnen doen om hun risico op dementie te verkleinen. Helaas is er geen methode die garandeert dat je geen dementie krijgt. Wel laat onderzoek zien dat een actief brein de kans op dementie vermindert. Doordat je hersenen actief blijven, werken hersenfuncties zoals het geheugen ook beter. 

 

Leren

Leren is het vergroten en uitbreiden van wat we kunnen. Zo krijgen mensen met een goede opleiding minder vaak dementie. Leren zorgt kennelijk voor een soort reserve. Maar ook op latere leeftijd is de hersenen actief houden belangrijk. 

 

Ingewikkelde stimulatie

Niet alleen leren stimuleert de hersenen. Ook hobby’s die we in onze vrije tijd doen, laten een effect zien. Het gaat dan wel om ingewikkeldere activiteiten, zoals een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als dammen, schaken en bridge. Ook regelmatig bezoek aan musea of opera hebben een positief effect. Wie na het pensioen (vrijwilligers)werk blijft doen, krijgt minder vaak dementie. 

 

Sociale contacten

Mensen met minder sociale contacten lopen extra risico op dementie. We weten niet precies hoe dat komt. Waarschijnlijk spelen een aantal factoren samen. Zo zijn sociale contacten een goede manier om de hersenen te activeren. Daarnaast zijn mensen die zich eenzaam voelen ook extra vatbaar voor somberheid en depressiviteit.

 

Wat kun je doen?

Op zoek naar een nieuwe hobby, waarbij leren, gezelligheid en sociaal contact voorop staat? Bridge is een leuk en zeer veelzijdig kaartspel en het verveeld nooit!

De beginners bridgecursus omvat een aantal onderdelen, welke de beginner zich over een periode van 13 cursusdagen eigen kan maken. Deze cursus start in september 2022 op maandagmiddag óf op dinsdagavond.

Je kunt je alleen opgeven; maar ook met een partner. Deze cursus is een geweldige  wijze om nieuwe contacten op te doen en zo nieuwe mensen te leren kennen die net als jij een nieuwe hobby willen oppakken. Omdat bridge uiteindelijk in groepjes gespeeld wordt vormen zich tijdens de lessen vanzelf leuke contacten.

Voor meer informatie: 06-29.39.66.11. of www.bridgeschoolzoetermeer.nl

Gezelligheid-Troef-2019-251-1024x683.jpg
Gezelligheid Troef bij Bridgeschool Zoetermeer

 

Zoetermeerse apothekers in actie voor gezonde leefstijl

juni 2022

Apothekers in Zoetermeer geven de komende maanden medicijnen mee in speciale tassen met de boodschap 'We zijn zelf het medicijn'. Ze vragen hiermee aandacht voor het verband tussen leefstijl en dementie.

"Je kunt zelf de kans op dementie verkleinen door drie eenvoudige adviezen op te volgen", zegt Renée Peeters, apotheker in Rokkeveen-Oost. "Blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig. Het is belangrijk om zoveel mogelijk inwoners van Zoetermeer dit mee te geven. Daar dragen we als apothekers graag ons steentje aan bij."

Lees meer in het artikel uit het Zoetermeers Dagblad >>

thumbnail_Zakje_wezijnzelfhetmedicijn_HR_0162a9b51401a9a.jpg
Apotheker Renée Peeters geeft een cliënt medicijnen mee in een campagnetas.
Foto: Fotograaf: Hilbert Krane

Webinar dementie terugkijken?

juni 2022

Afgelopen 23 mei was er vanuit ons initiatief 'we zijn zelf het medicijn' een webinar met interessante onderwerpen en sprekers. Preventieverpleegkundige Anja Lens, Onderzoeker Irene Heger van de universiteit Maastricht, huisarts Joriet Schneider, Dietiste Mechteld Baken lieten onder leiding van projectleider Caroloe Groeneschei van zich horen. Wilt u de webinar terugkijken, surf dan naar deze link en vul het wachtwoord in: 23mei2022!

Zorgen over enorme groei van chronische ziekten in Zoetermeer

mei 2022

Nederland is al jarenlang aan het vergrijzen: het aandeel ouderen in de bevolking neemt toe. Maar in Zoetermeer gaat die vergrijzing nog harder dan in de rest van Nederland. Dat komt doordat Zoetermeer zestig jaar geleden als groeistad werd aangewezen, waardoor het inwonertal explosief steeg. De eerste inwoners van toen bereiken nu de gevorderde leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor het aantal inwoners met een chronische ziekte enorm zal toenemen. 'Wij wisten al dat er een grote zorgvraag op ons af zou komen', zegt Heleen van Nispen, de programmadirecteur van Zoetermeer 2025. 'Maar dat het zo sterk zou stijgen is wel confronterend.'
Lees meer in het artikel van omroep West >>

Museumbezoek kan de kans op dementie aanzienlijk verkleinen

mei 2022

Zoetermeer - Kun je door regelmatig een museum te bezoeken de kans op dementie verkleinen? Het klinkt misschien vreemd, maar is wel waar. Kunst prikkelt je brein en zet je aan het denken. Je vindt iets mooi of juist heel erg lelijk, je ziet wat een kunstenaar voor ogen had toen hij het kunstwerk maakte of begrijpt er juist helemaal niets van. Op vrijdagavond 27 mei organiseert Museum De Voorde in samenwerking met Plicare een speciale avond met het thema ‘Prikkel je brein’.
Lees meer in het streekblad >>

Enquête

mei 2022

Het aantal mensen met dementie in Zoetermeer neemt toe. Daarom vinden de Gemeente Zoetermeer en betrokken partijen het belangrijk om te weten wat de inwoners in Zoetermeer weten over dementie. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ervaringen met dementie. Daarom willen we u in de leeftijdscategorie van 40-75 jaar vragen om een korte (digitale) vragenlijst in te vullen. Wanneer het u zelf niet lukt om dit digitaal te doen, kunt u iemand anders vragen om te helpen met het invullen. Als het maar wel uw eigen antwoorden zijn. Het gaat om uw eigen mening en uw persoonlijke ervaringen. Er zijn geen goede of foute antwoorden.

Link naar de enquête >>
Sluitingsdatum 1 juli.

Webinar risicoreductie dementie

mei 2022

Op maandag 23 mei van 16:00 tot 16.45 uur wordt vanuit de campagne We zijn zelf het medicijn Zoetermeer een webinar voor professionals georganiseerd. Bij deze campagne staat bewustwording van risicoreductie mogelijkheden van dementie centraal. Tijdens het webinar nemen collega’s je mee in de kennis en het onderzoek rondom risicoreductie van dementie en de mogelijkheden die er zijn om hieraan bij te dragen. De gastsprekers zijn Joriet Schneider en Irene Heger.
Klik hier voor deelname >>

Door aanpassen leefstijl is dementie te voorkomen

april 2022 (bron: website vierstoom: artikel)

Dementie is een chronische hersenziekte, die in 30 tot 40 % van de gevallen is te voorkomen door het aanpassen van je leefstijl. Dit is een belangrijke boodschap, omdat verwacht wordt dat het aantal mensen met dementie de komende jaren fors zal stijgen, een toename van 74 % in de periode 2015 tot 2030.

In de campagne draait het om drie leefstijladviezen:

Beweeg regelmatig: Ga wandelen of fietsen, blijf bezig.
Gezond eten: Veel groente en fruit, noten en olijfolie
Blijf nieuwsgierig: Heb een doel, een hobby, leer iets nieuws of ga aan de slag in je eigen tuintje.
Het volgen van een gezondere leefstijl is niet alleen belangrijk om de kans op dementie te verkleinen, maar het kan ook helpen om diabetes, COPD of allerlei andere chronische ziekten te voorkomen.

Leefstijlprogramma 100% vergoed voor leden van Vierstroom
Wilt u aan de slag met uw leefstijl? Meldt u dan nu aan voor het online Leefstijlprogramma van huisarts Tamara de Weijer. Het programma duurt 10 weken. Als u zich aanmeldt, kunt u starten wanneer u wilt. Nadat u bent gestart, ontvangt u gedurende 10 weken een e-mail met toegang tot een module. De diverse modules kunt u bekijken wanneer u wilt. U heeft een jaar lang toegang.  

Vergoeding en aanmelding
Als u aanvullend verzekerd bent, dan krijgt u uw deelname aan dit online leefstijlprogramma à € 99,- gegarandeerd voor 100% vergoed. Heeft u geen aanvullende zorgverzekering, dan krijgt u 50% vergoed. Hoe dat werkt, kunt u lezen op www.online-leefstijlprogramma.nl/vierstroom. Ook voor meer informatie en aanmelden kunt u daar terecht.

 

Start stagiair hbo-verpleegkunde

11 maart 2022

Melek Ozer, student hbo-verpleegkunde aan de Haagse hogeschool zit in haar 4de leerjaar. Ze loopt momenteel stage bij Buurtzorg, team midden, in Zoetermeer. Ze is geïnspireerd geraakt door onze campagne 'We zijn zelf het medicijn' en gaat dit onderwerp gebruiken voor haar afstudeeronderzoek.

melek.png
 

Preventiecampagne in verenigingsblad Roadrunners Zoetermeer

08 maart 2022

In de nieuwe editie van Roadie, het clubblad van de hardloop en wandelvereniging, is aandacht gegeven aan onze preventiecampagne. Het blad wordt veel gelezen, zowel door leden als niet leden.  Op https://roadrunnerszoetermeer.nl/clubblad/ kun je het clubblad vinden. Er zijn al veel positieve reacties geweest, zo mailt de voorzitter Ben Brinkel ons,  hij hoopt dan ook dat het artikel verder bijdraagt aan de bewustwording en gedragsverandering van de doelgroep.

roadrunners.png

 


 

Aftrap preventiecampagne dementie in het Streekblad van Zoetermeer

10 januari 2022

Volg deze link naar het streekblad >>

streekblad.png
 


Start PreventieDementie Campagne Zoetermeer

05 januari 2022

Op 10 januari 2022 start de campagne WZZHM in Zoetermeer, dit is een preventie campagne tegen dementie. In het team zitten o.a. ook preventieverpleegkundigen Anja Lens en Annemieke Tas van Plicare.

Wat gaan we allemaal doen?

We gaan een heel jaar aandacht besteden aan preventie van dementie door zoveel mogelijk mensen te informeren over het belang van een gezonde levensstijl. Dit willen we niet alleen doen! We vragen dan ook aan iedereen die dit onderwerp een warm hart toedraagt onze ambassadeur te zijn. Dit kan op verschillende manieren: door het ophangen van een poster tot het zelf organiseren van een activiteit. Of wanneer je al activiteiten organiseert neem dan deze boodschap daarin mee! We denken graag mee en staan open voor alle ideeën. 

Meer informatie hierover kun je vinden op onze speciale website: https://wezijnzelfhetmedicijn.nl