Een half uur per dag

Probeer dagelijks minstens een half uur te bewegen. Vind je een half uur te lang, lukt dat nog niet? Probeer dan in ieder geval elke dag te bewegen en bouw langzaam op naar een half uur per dag (of meer!?)

Soms is het lastig om tijd om te bewegen te vinden in de drukte van de dag. Maak een gezonde gewoonte van een vast moment bewegen, bijvoorbeeld 's morgens vroeg, dan start je dag al goed en hoef je de rest van de dag daar geen rekening meer mee te houden. 

Een ander goed voorbeeld is bewegen tijdens de lunch. Vooral als je thuis werkt is het verleidelijk die boterham achter de computer op te eten. Gemiste kans, niet alleen  is het voor het voorkomen van dementie op latere leeftijd belangrijk voor je hersenen om regelmatig te bewegen. Ook direct daarna zul je productiever zijn dan wanneer je achter dat scherm blijft zitten.

lopen.png
voetballen.png

Zoek een vorm van bewegen die bij je past

Bewegen is makkelijker vol te houden als je iets doet wat je leuk vindt. Bewegen wordt voor veel mensen extra leuk als je het met elkaar doet. Bijvoorbeeld in een teamsport. Maar ook een wandeling of een fietstochtje kun je met andere mensen maken.  Let er dan wel op dat je de richtlijnen rondom corona volgt om gezond te blijven. 

 

Voetballen met de ADO old stars

De ADO Old Stars is een groep fanatieke walking-footballers. Zij rennen niet, maar doen aan wandelend voetbal. Op die manier is het voor heel veel meer mensen mogelijk om mee te doen en met elkaar een balletje te trappen. Laat je beweegmogelijkheden geen belemmering voor je zijn. Ook als je misschien niet meer rent als toen je 20 was, kun je nog altijd een passende sport vinden. En het belangrijkse; plezier aan bewegen beleven!

<Afbeelding (ID 685) bestaat niet>
DansPark-Logo-Kleur-300px (002).png

Dansen met Danspark

Campagnevriend Danspark organiseert dans voor mensen met een chronische beperking. Bijvoorbeeld een beperking door rheuma, de ziekte van Parkinson of MS. Bewegen is voor iedereen belangrijk, ongeacht conditie of mogelijkheden. En gelukkig is er voor ieder een fijne manier van bewegen te vinden. 

Bewegen om vallen te voorkomen?

Sportief Plus is een campagnevriend die ouderen helpt om weer in beweging te komen. Zo bieden zij Zwementie; zwemmen voor mensen met dementie en FTO; Functionele Training Ouderen. Deze Functionele Training Ouderen is bedoeld voor senioren om fysiek gezond en zelfstandig te blijven of te worden en zo vallen te voorkomen. Een fysiotherapeut of beweegcoach komt 4 keer een uur thuis om oefeningen te begeleiden. Op die manier worden spieren sterker, krijgt u meer zelfvertrouwen en wordt vallen voorkomen.  Doordat de FTO als 1 op 1 begeleiding wordt gegeven bij senioren thuis, kunnen deze trainingen ook tijdens de strengere corona-maatregelen veilig worden voortgezet. 

fietsen.png

Bewegen van alledag

Bewegen kan ook in alledaagse activiteiten. De hond uitlaten, de kinderen van- en naar school brengen. De boodschappen doen op de fiets. Stoffen, stofzuigen, de ramen lappen... noem maar op. 

Ook een goede beweegtip; doe mee met het spel van (klein)kinderen. Zij weten als geen ander dat bewegen leuk is en goed voor je is. Volg hun goede voorbeeld en maak er een leuke speeltijd van vol beweging. 

Ommetje met de ommetje-app

Ken je de ommetje-app van onze campagnevriende De Hersenstichting al? Deze app stimuleert je om dagelijks in beweging te komen door... een ommetje te wandelen. Je krijgt gaandeweg adviezen over regelmatig bewegen om je hersenen gezond te houden. 

Nog leuker; een wedstrijdje in een team, bijvoorbeeld met collega's. Wie krijgt de meeste medailles, wie wandelt het meest? 

Wil je meedoen aan een wedstrijd maar heb je geen team? Doe dan mee met het We Zijn Zelf Het Medicijn team Haaglanden:

Teamnaam: WZZHM HL

Team code: A3L69

Wandelen met de hond

Een mooie manier om te zorgen dat je aan je dagelijkse portie lichaamsbeweging komt is het uitlaten van een hond. 

Nu heeft niet iedereen een hond en komt er meer bij het houden van een huisdier kijken dan enkel die heerlijke wandelingen. Toch kun je ook als je zelf geen trouwe viervoeter hebt, regelmatig bewegen met de hond. Hoe? Met OOPOEH!

OOPOEH koppelt honden aan ouderen die én gek zijn op honden én graag willen bewegen om vitaal te blijven.  Hondenbaasjes kunnen zo zorgen dat de hond ook lekker naar buiten kan als ze zelf minder gelegenheid daarvoor hebben. Voor de hondenliefhebber is het een kans om niet de lasten, wel de lusten van de hond te hebben. 

Meer info over OOPOEH