Het verhaal van OldStars voetballer Berend Huttinga.

Het begon allemaal 7 jaar geleden toen de vrouw van Berend Huttinga een oproep las voor het starten van een OldStar walking football team. Berend was toen net met pensioen en wilde wat sportiefs gaan doen. Het liefst wilde Berend bewegen met andere mensen, want dat motiveert om te blijven bewegen wist hij. Berend liet zich door zijn vrouw overhalen en meldde zich aan. “Ik heb daar geen spijt van gehad!” zegt Berend, inmiddels 70 jaar. Berend had vroeger wel gevoetbald, bij svDSO Zoetermeer, maar was daar op zijn 36e mee gestopt. 27 jaar later stond hij weer op het veld op het trainingscomplex van ADO Den Haag, De Aftrap, in het Zuiderpark om samen met 12 andere aspirant OldStars die door ADO in de maatschappij en de vriendenloterij bij elkaar waren gebracht.  Het was het begin van een geweldig initiatief, niet alleen heeft het hem een goede conditie gebracht, ook heeft hij er een paar goede vriendschappen aan over gehouden. De ADO Den Haag OldStars spelen regelmatig toernooien in het land, met andere OldStars teams, dit zijn hele leuke en sportieve dagen. Jaarlijks spelen een aantal leden van de Den Haag OldStars een internationaal toernooi in Mallorca om daar tegen buitenlandse walking-football teams te spelen. Vorig jaar is het team van de Den Haag OldStars zelfs kampioen geworden!

“...kom een keertje voetballen. Gewoon doen, want we zouden graag wat nieuwe aanwas hebben!” 

Het ADO Den Haag OldStars team is een heel hecht team, lief en leed wordt met elkaar gedeeld. Heel wat OldStars hebben bijvoorbeeld een nieuwe heup gekregen, sommige deelnemers zelfs 2 nieuwe heupen, toch voetballen ze nog steeds. Berend verteld dat hij zelf, en enkele anderen, een open hart operatie heeft ondergaan. Hij kwam goed de operatie door en de chirurg merkte nog op dat hij zijn goede herstel te danken had aan zijn goede conditie. Een mooie motivatie om snel het veld weer op te gaan! Op dit moment is Berend in afwachting van een nieuwe heup. Voetballen zit er even niet in, maar zelfs nu hij tijdelijk niet mee kan doen, komt hij als het even kan naar het veld, “om feeling te houden met de jongens”. Berend zoekt andere manieren om fit te blijven tot hij weer een balletje kan trappen. Zo fietst hij nu regelmatig. “Fietsen doe ik om actief bezig te zijn, en om niet te veel aan te komen”. “Fit blijven hangt ook van de omgeving af” vertelt Berend, “als je thuis altijd patat eet is het niet makkelijk om gezonder te gaan leven”. Gelukkig zijn Berend en zijn vrouw beiden actief bezig met een gezonde levensstijl. Berends vrouw loopt hard en is veel bezig met gezonde voeding. Samen doen ze regelmatig puzzels en spelletjes om ook geestelijk gezond te blijven, Berend vind dat heel belangrijk. 
Inmiddels bestaat het ADO Den Haag OldStars team uit maar liefst 32 voetballers in de leeftijd van 64 tot 82 jaar. Er zitten fanatieke en minder fanatieke spelers tussen, het is een gemengd team en om mee te doen hoef je geen topvoetballer te zijn. Elke donderdagochtend om 10 uur voetballen de OldStars op het veld in het Laakkwartier. Bent u zelf 60plusser en zou u het leuk vinden om, net als Berend te gaan voetballen en deze hechte club sportievelingen te ontmoeten? Kom dan gewoon een keertje langs, kijk mee en doe mee. Als u het leuk vindt en wilt blijven voetballen kunt u zich aanmelden via ADO in de Maatschappij. https://adodenhaag.nl/nl/maatschappelijk/contact 

Berend geeft lezers nog een waardevol advies; “Zorg dat je fit blijft, niet te dik wordt en geestelijk gezond blijft, eigenlijk het geijkte advies wat er al is. En kom een keertje voetballen. Gewoon doen, want we zouden graag wat nieuwe aanwas hebben!” 


OldStars walking football is een spelvorm van voetbal waarbij op een gezonde manier, zonder blessure gevaar gevoetbald kan worden. Iedereen kan meedoen met OldStars Walking Football en het is heel geschikt voor voetballers op latere leeftijd. De sport richt zich met name op 60 plussers. Walking Football lijkt veel op gewoon voetbal, maar er mag niet gerend worden, slidings zijn niet toegestaan, de bal mag alleen laag gespeeld worden en lichamelijk contact is niet toegestaan. Ook opvallend; er wordt zonder keepers gespeeld. Het spel is belangrijk, maar speelplezier staat centraal.