15 november 2021 - Campagne-activiteiten en coronabesmettingen

Het zal ook u niet ontgaan zijn dat helaas de coronabesmettingen weer toe nemen. Als gevolg daarvan zijn er weer diverse maatregelen van kracht. Als gevolg daarvan is besloten om de campagneactiviteiten niet verder voort te zetten. We hopen dat de reeds gestartte activiteiten op korte termijn alsnog (digitaal) door kunnen gaan en dat andere activiteiten alsnog door kunnen gaan in april. April is de maand van de dementiepreventie in regio Haaglanden. Houd de agenda in de gaten voor de laatste informatie. 

7 november 2021 - Dementieconferentie samen met Stichting Vobis

We mogen terugkijken op een zeer positieve dementieconferentie. Samen met het amateurtoneelgezelschap van Vobis, huisarts Marije Dieudonné, Geestelijk Verzorger Karan Gokoel en dagvoorzitter Soerish Jaggan hebben we allerlei aspecten van dementie en dementiepreventie op de kaart gezet. Het was een waardevolle middag!

6 oktober 2021 - Lunchbijeenkomst Dementie & dementiepreventie Wassenaar

Wat een prachtige bijeenkomst! Ruim 30 aanwezigen die allen zeer geïnteresseerd waren in dementie en dementiepreventie. We begonnen met een prachtig stukje muziek van Tony Bennet - die na 70 jaar optreden ondanks de Alzheimer nog een maal op het podium stond. En hoe!

We reisden door de hersenen en kwamen zo aan bij het onderwerp "dementie". Er waren veel vragen over dementie en over hoe dementie te voorkomen is. Onder het genot van een broodje werd er al hard gewerkt aan de sociale contacten onderhouden (heel goed voor de hersengezondheid!) waarna we dieper ingingen op het verkleinen van de risico's op dementie en omgaan met dementie. 

Heel hartelijk dank nogmaals aan de vrijwilligers van de Plataan, en in het bijzonder Bep Scharroo en Marjolein Becker. Het was een waardevolle middag!

27 september 2021 - Den Haag blijft staan gaat door!

De valpreventie groepslessen vanuit project "Den Haag Blijft Staan" zijn een succes! Sportief Plus biedt deze groepslessen aan en, na een zeer succesvol blok 1 met vele volle groepen, maakt Sportief Plus zich klaar voor blok 2. 


"Vanaf de week van 11 oktober zullen wij op verschillende dagen, op 11 locaties en in 4 verschillende stadsdelen groeplessen valpreventie verzorgen! 
In de bijlage(n) kun je alle informatie vinden over de locaties, tijdstippen en dagen wanneer de uitvoering zal plaats vinden. De groepslessen bestaan uit een reeks van 13 weken, in de eerste week kunnen senioren kennismaken met het programma en daarna zal er 12 weken achtereen gewerkt worden aan de balans, spierkracht en uithoudingsvermogen tijdens een gezellige groep les van maximaal 15 deelnemers."

In de afgelopen periode is er tijdens blok 1 een mooie video gemaakt, waar ook wethouder Kavita Parbhudayal heeft geparticipeerd tijdens de groepslessen. Hierbij de link: 
https://www.youtube.com/watch?v=-i4BUP3mBgc

Zie de folder voor de data en locaties in blok 2. 

20 augustus 2021 - Even voorstellen; OGJG en 1330

We zijn zelf het medicijn heeft twee nieuwe vrienden met een prachtig aanbod voor mensen met- en zonder dementie. Deze twee aan elkaar verwante organisaties weten als geen ander hoe het "nieuwsgierig blijven" in de praktijk gebracht moet worden. Oud Geleerd Jong Gedaan komt dit najaar in elke gemeente een collegereeks verzorgen, houd de agenda in de gaten voor data en aanmelding!

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan 
Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) organiseert uiteenlopende activiteiten en projecten waarbij een leven lang leren, mentale beweging én verbinding centraal staan. OGJG organiseert (online) colleges voor senioren, gegeven door enthousiaste studenten. Daarnaast biedt de online leeromgeving OASE de mogelijkheid om je als senior in je eigen tijd te blijven ontwikkelen. De online colleges en OASE zijn tevens uitermate geschikt voor het ondersteunen en betrekken van mantelzorgers, vrijwilligers en wijkbewoners: Er wordt gespreksstof gegenereerd voor in het contact met anderen, er is sprake van eigen regie en deelnemers worden in hun kracht gezet. Stuur een mail naar info@ogjg.nl voor meer informatie voor de activiteiten van OGJG in de regio Haaglanden!

1330 
Een kernbehoefte van de meeste mensen is om in verbinding te zijn met elkaar. Echter door omstandigheden wordt deze verbinding niet altijd gevoeld of ervaren. Wat gebeurt er nu als mensen écht gaan luisteren en zich gehoord voelen? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in het gesprek zich gelijkwaardig voelt? 1330 verleidt mensen om volgens een simpele methodiek een gesprek met inhoud te voeren en bijzondere verbindingen aan te gaan met anderen. 1330 is meer dan een gespreksstarter: het delen van kennis en meningen staat centraal, deelnemers worden cognitief en creatief uitgedaagd en het zorgt voor echt contact tussen deelnemers. Stuur een mail naar info@1330.nl voor meer informatie voor de activiteiten van 1330 in de regio Haaglanden!
 

18 en 24 augustus 2021 - We Zijn Zelf Het Medicijn bij ZomerStek

De eerste ZomerStek - Aan de slag voor gezonde hersenen is geweest. Deelnemers werden meegenomen door de wondere wereld van de hersenen, gevolgd door wat inzichten en uitwisseling van ervaringen met dementie. Daarna stapten we over op dementiepreventie door nieuwsgierig te blijven, gezond te eten en... te bewegen. 
Sportief Plus bracht de deelnemers letterlijk in beweging in een proefles valpreventie. Na al het bewegen gingen de deelnemers naar huis met een tas vol informatie en een welverdiende gezonde snack. 

Dinsdag de 24e herhalen we deze sessie, aanmelding via Stek. 

15 juli 2021 - We Zijn Zelf Het Medicijn in GGD Magazine

GGD Magazine Vitaal Ouder Worden besteedt maarliefst 10 pagina's aan de campagne We Zijn Zelf Het Medicijn! Twee interviews staan centraal in de zomereditie van dit magazine. In de wintereditie zullen nog twee interviews vanuit de campagne te lezen zijn. Wil je het magazine (digitaal) lezen, klik dan op de knop!

7 t/m 23 juli - Post de Poster en WIN!

Heb je de campagneposter al hangen? Nog niet? Hang hem dan snel op een post de poster via Facebook met #postdeposter of via onze website.

3 juli 2021 - LEVEN! Magazine en We Zijn Zelf Het Medicijn

LEVEN! Magazine is een livestyle glossy. Centraal in dit magazine staat "Lekker Leven". En dat doe je natuurlijk door leuke dingen te doen (blijf nieuwsgierig), lekker en gezond te eten en te bewegen. 

In nummer 47 van LEVEN! Magazine is er speciaal aandacht voor dementiepreventie en de campagne We Zijn Zelf Het Medicijn!

2 juli 2021 - We Zijn Zelf Het Medicijn op de radio

2 juli tussen 18.00-19.00 stond de campagne We Zijn Zelf Het Medicijn centraal bij de uitzending van radio Sangam. 

De uitzending was LIVE te beluisteren op 99.8FM. Tijdens het interview kwamen dementie en dementiepreventie ter sprake en ook de huiskamersessies en conferentie met stichting Vobis. Het gesprek werd gelijk vertaald in het Surinaams zodat de luisteraars in meerdere talen de informatie konden volgen.  Het thema werd versterkt door een Surinaams lied over hoe er gekeken wordt naar iemand met dementie als je niet begrijpt wat dementie is, en afgesloten met een Surinaams gedicht. 

Wat ook ter sprake kwam was de oproep voor "Sewa"; naastenliefde, en het belang daarvan om elkaar te motiveren tot dementiepreventie: door met elkaar te bewegen, met elkaar gezond te eten en prikkelende activiteiten te ondernemen. 

Radio Sangam.JPG

De campagne in de nieuwsbrief van Welzijn Rijswijk

Campagnevriend Welzijn Rijswijk heeft in de zomereditie van de nieuwsbrief voor mantelzorgers en senioren de campagne We Zijn Zelf Het Medicijn opgenomen. Mooi om zo veel mensen in Rijswijk te bereiken! En dat niet alleen, zij hebben zelfs een campagnesectie op hun eigen website gemaakt. Samen kunnen we dementiepreventie goed op de kaart zetten!

22 juni 2021 - Medicijnen nodig? We zijn zelf het medicijn!

Vandaag worden de 129 apotheken van EFDH bevoorraad met de "We Zijn Zelf Het Medicijn" apothekerstassen. Mocht je binnenkort een receptje ophalen bij de apotheek, dan kun je deze kleurrijke campagnetas verwachten!

21 juni 2021 - Den Haag Blijft Staan van start!

Regelmatig bewegen verkleint de kans op dementie. En... de kans om te vallen. 

Als je in beweging komt wil je dit natuurlijk veilig doen. Project Den Haag Blijft Staan is daarbij een steuntje in de rug. 

Vanaf 5 juli starten de gezellige groepslessen (max. 15 deelnemers), gedurende 13 weken werken de deelnemers aan balans, spierkracht en uithoudingsvermogen. 

Ook de preventiecampagne We Zijn Zelf Het Medicijn komt bij de verschillende locaties langs tijdens de valpreventie groepslessen!

18 juni 2021 - Huiskamersessie dementiepreventie met st. Vobis

Op 18 juni was de eerste huiskamersessie bij Stichting Vobis. Vele aspecten van dementie en dementiepreventie passeerden de revu. Van taboe op dementie, culturele verschillen en effecten op families tot mantelzorg en natuurlijk; het voorkomen van dementie. 

Mocht je ook willen deelnemen bij aan een huiskamersessie, er is nog ruimte in de sessies van september en oktober, zie agenda voor meer informatie. 

16 juni 2021 - Ben jij al fit op jouw manier?

"Om je fitter te voelen hoef je niet meteen heel je leven om te gooien. Kleine veranderingen in je leefstijl kunnen al binnen een paar weken effect hebben op je weerstand. Met een betere weerstand voel je je meestal fitter en vaak ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals het coronavirus."

VWS heeft de campagne "Word fit op jou manier" gelanceerd. Betere weerstand; super!!! Maar niet alleen beschermd het nu tegen een ziekmaker als het coronavirus, het beschermd later tegen dementie!

Wat is jou manier??? Visje door de pasta... Loop vaker langs het groenteschap... Doe je werkoverleg lopend... 

14 juni 2021 - Heb jij de posters al gespot?

Steeds meer campagnevrienden hangen campagneposters op, zoals muziekvereniging Forum Hadriani in Voorburg. Deze muziekvereniging verkleint al 125 jaar het risico op dementie; want muziek maken prikkelt het brein en zo verklein je het risico op dementie.

Ook campagnevriend worden?

1. Download de poster op deze website (klik op "vrienden" en vervolgens op "campagnemateriaal") 

2. Hang de poster op

3. Maak een foto van de hangende poster en stuur hem naar mandy.los@transmuralezorg.nl. 

Resultaten 0-meting bekend

Voorafgaand aan de campagne is er een 0-meting uitgezet via diverse kanalen. De 0-meting is bedoeld om te meten wat de kennis over dementiepreventie is voorafgaand aan de campagne. Deze meting wordt herhaald in september (tussenmeting) en december (eindmeting) om te bepalen of de campagne invloed heeft op hoe mensen denken over dementiepreventie.

Goed nieuws!

Waar uit onderzoek in Limburg uit de 0-meting blijkt dat maar de helft van de inwoners denkt iets te kunnen doen om dementie te voorkomen, scoort regio Haaglanden beter. In onze regio denkt 58% van de inwoners iets te kunnen doen om dementie te voorkomen.

De onderzoeksresultaten zijn hieronder te raadplegen.

Wel dient vermeld te worden dat de vragenlijst en methodiek in Limburg wetenschappelijk onderbouwd is en de 0-meting in regio Haaglanden een verkorte vragenlijst is die, als gevolg corona, ook nog eens op een andere manier uitgezet is. Dit betekent dat de resultaten tussen Limburg en Haaglanden niet een op een vergeleken kunnen worden maar geeft wel een indruk. 

29 april 2021 campagne kick-off We Zijn Zelf Het Medicijn

Dementie voorkomen? Dat kan! De deelnemers van de kick-off op 29 april weten nu hoe ze hun hersenen gezond kunnen houden, en hoe leuk dit kan zijn!!!


Rob Koopmans van de Hersenstichting nam ons mee in de wonderlijke wereld van onze hersenen en hoe je ze fit kan houden. Naast gezond eten, regelmatig bewegen en nieuwsgierig blijven ging hij ook in op het belang van goede slaap voor gezonde hersenen.

 

Daarna veranderde Marjolein Palthe van Danspark de huiskamer om tot dansvloer. Ze verraste de deelnemers met een heuze dansworkshop. We dansten ons een weg van een terrasje naar het strand. We lieten ons verassen en kwamen samen met elkaar in beweging. Het plezier stond voorop; zo leuk kan het zijn om dementie te voorkomen! 

 

De kickoff is terug te kijken in onderstaande video. 

 

DansPark-Logo-Kleur-300px (002).png
logo-hersenstichting.png

20 april 2021 We Zijn Zelf Het Medicijn Thuis in Loosduinen

In Loosduinen wordt hard aan de weg getimmerd. Op 20 april organiseerde Thuis in Loosduinen een netwerkbijeenkomst over dementie. De preventiecampagne We Zijn Zelf Het Medicijn stond ook op het programma met een uitleg over dementie in Loosduinen, uitleg over dementiepreventie en het werven van campagnevrienden.

 

13 april 2021 Vroegsignaleren dementie in Rijswijk: ‘Dat willen we dicht bij huis samen doen’

Een flinke opkomst voor de meest recente bijeenkomst van Ouderen Netwerk Rijswijk. Op de agenda stonden valpreventie en vroegsignalering van dementie. Ook de preventiecampagne We ZIjn Zelf Het Medicijn was uitgenodigd om meer te vertellen over het verkleinen van de kans op dementie.

Meer lezen? 

Rijswijk.PNG

2 april 2021 Campagne WZZHM bij Bingo TV

Op 2 april was de campagne WZZHM te gast bij Bingo TV van de Boodschappen Begeleidings Dienst. Bingo TV werd om 14 uur live uitgezonden op Den Haag TV. 

Campagnevriend BBD (Boodschappenbegeleidingsdienst) zet  zich in voor ouderen en minder validen en helpt hen zelfstandig mee te kunnen doen. Veel activiteiten stopten door corona, en daarom is de Bingo TV in het leven geroepen, een mooi initiatief!